Casa Artelor din Sibiu și-a deschis oficial porțile

Casa Artelor din Sibiu și-a deschis oficial porțile
person Horeca
access_time_filled

Ziua de 7 mai 2024 a marcat finalul celor patru ani de renovări a Casei Artelor din Sibiu și inaugurarea oficială a acestui spațiu educațional și de cultură, un proiect al Muzeului ASTRA din Sibiu, cu sprijinul partenerilor locali și internaționali.


Casa Artelor este primul centru care va reuni învățarea, promovarea și comercializarea obiectelor meșteșugărești de artă românească. Obiectivele acestui centru vizează în principal sprijinirea meșteșugarilor din România, asigurarea unui spațiu educațional în care artiștii români să poată învăța cum să transforme pasiunea lor într-o afacere prin organizarea unor cursuri și ateliere multidisciplinare, dar și asigurarea unui spațiu expozițional și a unei galerii de artă cu vânzare pentru produse atent curatoriate de echipa muzeului.
Investiția totală a fost de aproximativ trei milioane euro (dintre care 2,2 milioane euro finanțare nerambursabilă) și a inclus renovarea completă a unei case de patrimoniu din Piața Mică a Sibiului și transformarea ei în spațiu pentru organizarea de ateliere de meșteșugărit, o Galerie de Artă Populară de unde doritorii vor putea achiziționa obiecte de artizanat, dar și o cafenea culturală amenajată la parterul casei. Peste 200 de meșteșugari vor beneficia în acest an de cursuri și sprijin din partea echipei Casei Artelor și mii de români vor putea interacționa cu arta folclorică românească în spațiul din centrul Sibiului.


Este un moment istoric pentru domeniul cultural din România și o asumare a unei imense responsabilități pentru publicul larg, dar și pentru meștesugarii care își doresc să asigure o continuitate artei lor. Ne dorim să fim un intermediar între meșteșugari și publicul românesc, să curatoriem arta folclorică românească și să susținem eforturile acelor artizani tradiționali care încă aleg să își promoveze arta într-o formă autentică. Muzeul ASTRA, devine, practic, prima instituție muzeală din România și printre puținele din Europa acreditate să certifice competențele meșterilor populari – acești garanți ai valorilor identitare – să formeze generațiile viitoare și să asigure un viitor pentru ceea ce ne reprezintă cu fală în Europa și în lume. Mulțumiri merg către toți partenerii implicați și, în mod special, către echipa-fenomen a Muzeului ASTRA care a înțeles că scopul unui muzeu este cu adevărat atins atunci când reușim să dăm viață exponatelor”, a spus Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.


Inițiativa face parte din Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302