Conferința „Educație pentru turism. Dialog pentru schimbare”

Conferința „Educație pentru turism. Dialog pentru schimbare”
person Horeca
access_time_filled

Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism „Edu4Tourism” organizează în data de 27 septembrie 2022, la Universitatea Româno-Americană din București, în intervalul orar 12:15-16:00, conferința „Educație pentru turism. Dialog pentru schimbare”, în parteneriat cu Federația Industriei Hoteliere din România și Universitatea Româno-Americană, fiind prima conferință care se adresează deopotrivă profesorilor și profesioniștilor din turism.


Evenimentul își propune să evidențieze problemele formării profesionale în turism și să identifice soluții de colaborare între învățământul de specialitate și industria turismului, pentru creșterea interesului privind meseriile din turism.
Conferința este organizată în sistem hibrid și presupune interacțiunea participanților cu invitații (fizic și online) pe parcursul celor trei secțiuni:


SECȚIUNEA 1: „Politică educațională vs management în licee cu ofertă de învățământ turistic – realități și perspective”, dezbatere moderată de domnul Călin Ile – președinte FIHR și vicepreședinte Confederația Patronală Concordia; Invitați la dezbatere: Ministerul Educației prin domnii secretari de stat Florin Lixandru și Radu Szekely, Ministerul Turismului prin dna director general adjunct Mihaela Parteca, Inspectoratul Școlar al Municipiului București prin dna inspector învățământ profesional și tehnic prof. Nicoleta Negoianu, Primăria Generală a Municipiului București prin dna Roxana Cantea Consilier General al Municipiului București, Coordonator al Comitetului pentru Școala in Sistem Dual la nivel de București.


● SECȚIUNEA 2: „Ecosistem digital în educație”, susținută de reprezentanți ai Universității Româno-Americane, facultatea de Turism și Managementul Ospitalității;


● SECȚIUNEA 3: „Formarea resursei umane în turism. Educă, dezvoltă, păstrează!”, dezbatere la care sunt invitați directorii de resurse umane din principalele companii hoteliere din România, alături de profesori de specialitate din liceele de profil din București și din țară. Secțiunea presupune evidențierea unor modele de tutoriat de practică cu rezultate remarcabile pentru formarea în domeniul turismului, identificarea problemelor reale ale practicii de specialitate în industria turismului, precum și lansarea „Ghidului de practică în industria ospitalității” , realizat de FIHR în colaborare cu APMT Edu4Tourism.


Suntem în plină criză a forței de muncă pentru turism, însă și în plină criză a educației la nivel mondial. Sunt lansate dezbateri, studii și rapoarte privind recuperarea decalajelor înregistrate în sistem, generate atât de disfuncționalitățile provocate de pandemia Covid 19, cât și cele ce se evidențiază prin decalajul între generații. Învățământul profesional ar putea fi o soluție privind îmbunătățirea șanselor de dobândire a competențelor de care au nevoie tinerii pentru a se dezvolta, mai ales în ceea ce privește oportunitățile profesionale viitoare, obținerea unui loc de muncă decent sau antreprenoriatul.
Abordarea actualei crize de forță de muncă în turism trebuie să includă și privirea în interiorul sistemului de învățământ de specialitate, atât la nivelul învățământului profesional și liceal, cât și universitar”
, precizează președintele Asociației Profesorilor și Mentorilor din Turism Edu4Tourism, prof. Larisa Ile.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302