Cum se prezintă România la Olimpiada Culinară de la Stuttgart

Cum se prezintă România la Olimpiada Culinară de la Stuttgart
person Horeca
access_time_filled

Orașul Stuttgart din Germania devine anul acesta centrul universului gastronomic, găzduind, în perioada 02 – 07 februarie, IKA/Culinary Olympics, considerată a fi cea mai longevivă, vastă și variată competiție culinară la nivel global.


De aproape 125 de ani, această competiție reunește bucătari talentați, ce se întrec în creativitate și abilitate, aducând pe masă o multitudine de arome și texturi care captează simțurile și imaginația. Se poate spune astfel că la Olimpiada Culinară de la Stuttgart nu doar că se sărbătorește măiestria culinară, ci se setează trenduri, se inovează și se stabilesc standarde de excelență în bucătăria mondială. Este un eveniment unde tradiția se întâlnește cu inovația, unde fiecare bucătar aduce un omagiu bogăției gastronomice globale.
Echipele naționale de bucătari ale României, atât de seniori, cât și de juniori, sunt formate din membri ai Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, având fiecare propria abordare. Echipa de seniori este condusă de Emanuel Mocan, multiplu câștigător a numeroase competiții naționale și internaționale, iar cea de juniori va merge sub îndrumarea căpitanului Munteanu Dadiana, câștigătoare a competiției Arena Bucătarilor.


•Echipa națională de seniori: Emanuel Mocan (Căpitan), Marinică Bejenaru, Marian Zăncianu, Alexandru Vreme, Alin Murariu, Georgian Țufa, Daniel Nistor, Florin Ciobanu, Mihai Ciprian Necula, Flavian Dobre și Dragoș Bercea (Manager Echipă).
•Echipa națională de juniori: Munteanu Dadiana (Căpitan), Paul Antohi, Filip Adam, Mihai Petre, David Toader, Andreea Buzatu, Andrei Miron și Bogdan Cozma (Manager Echipă).


Delegația română care va participa la Olimpiada Culinară de la Stuttgart are în componența ei, pe lângă cele două echipe naționale, și patru echipe regionale: KOLPING Timișoara, Gastro Cuisine Romania, Restaurantul Belvedere din Brașov și About Taste Academy. Acestea sunt formate din bucătari profesioniști, cu experiență în competițiile naționale și internaționale.
În cadrul Olimpiadei Culinare, echipele își vor desfășura activitatea într-o bucătărie de 7/7 m îngrădită de pereți transparenți, astfel încât să fie observabil și cel mai mic detaliu al competitiei.


„Vor fi două probe pentru fiecare echipă, prima probă fiind „Restaurantul Națiunilor”, în cadrul căreia echipele de seniori și juniori vor pregăti un meniu format din trei feluri pentru 110 persoan și respectiv 70 de persoane. A doua probă se numește „Chef’s Table” și presupune ca bucătarii concurenți să gătească un meniu de gastronomie fină cu șapte feluri, pentru o masă de 10 persoane”
, a precizat Laurențiu Mâță, director de comunicare și evenimente ANBCT România.
Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart pune împreună mai mult de 1200 de bucătari și patiseri din peste 55 de țări, organizați în 89 de echipe (24 de echipe naționale, 19 echipe naționale de juniori, 22 de echipe de catering comunitar, 24 de echipe regionale) și peste 500 de bucătari profesioniști participanți la probe individuale. Vor fi puse la dispoziție, în cadrul competiției, 17 bucătării complet echipate.
Prima participare a României la acest concurs a avut loc în anul 1972 și a fost reprezentată de o echipă mixtă formată din maeștrii bucătari din Capitală și Brașov, condusă la acea vreme de către Dumitru Burtea, Președinte de Onoare al ANBCT și Membru de onoare al World Association of Chefs Societies – WACS.

IKA/Culinary Olympics
Fondată în 1896 la Frankfurt, Germania, IKA/Culinary Olympics se desfășoară o dată la patru ani și adună echipe naționale, regionale și bucătari individuali din întreaga lume. Aceștia se întrec în diferite categorii, de la gătit, la arta preparării deserturilor și sculptură în alimente. Evenimentul este cunoscut pentru standardele sale înalte și pentru celebrarea diversității și excelenței în arta culinară, fiind un loc de întâlnire pentru cei mai talentați bucătari din lume și un spectacol impresionant pentru pasionații de gastronomie.

ANBCT Romania
Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – România este o organizație nonprofit, înființată în anul 1971, care reprezintă cea mai mare asociație de bucătari și cofetari profesioniști din România. Scopul principal al asociației este de a promova educația, competițiile culinare și dezvoltarea profesională a bucătarilor și cofetarilor din România, precum și de a reprezenta interesele acestora în industria HoReCa și în societate.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302