Olimpiada WorldSkills Hotel Reception and Housekeping din România

Olimpiada WorldSkills Hotel Reception and Housekeping din România
person Horeca
access_time_filled

Prima Olimpiadă WorldSkills Hotel Reception and Housekeping din România, destinată elevilor de liceu care studiază domeniul turismului și al ospitalității, a avut loc sâmbătă, 27 mai 2023, la Vienna House Easy by Wyndham Bucharest Airport.


La competiție au participat 11 elevi de la trei licee din București: Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”, Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu” și Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”. Aceștia au fost antrenați de tutori de practică de la 10 hoteluri renumite ale Capitalei. La eveniment au participat, alături de elevi, tutorii și reprezentanții hotelurilor de practică, profesori, părinți, reprezentanții WorldSkills România și ai Federației Industriei Hoteliere din România, sponsori, reprezentanți ai presei.


WorldSkills Hotel Reception and Housekeeping a fost inițiată de Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism Edu4Tourism pe formatul WorldSkills, împreună cu fundația WorldSkills Romania și Federația Industriei Hoteliere din România. Desfășurarea probelor concursului s-a realizat la hotelul gazdă din Otopeni, Vienna House Easy by Wyndham Bucharest Airport.


Concursul a presupus două secțiuni: Housekeeping, pentru elevii claselor a 9-a și a 10-a, care s-au întrecut în a-și demonstra abilitățile de aranjare profesională a patului hotelier și o secțiune a Recepționerilor de hotel, în care elevii claselor a 11-a au concurat în cadrul a două probe: Front office și Back office, cu subiecte de evaluare precum: rezervarea hotelieră, operații de check in, comunicarea cu oaspeții, asistarea turistică pe parcursul sejurului. Derularea probelor de concurs au fost susținute prin implicarea voluntarilor, elevi și studenți de la Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu” și Universitatea Româno Americană.

Juriul a fost format din profesioniști din industria ospitalității, profesori din sistemul universitar și preuniversitar, iar premiile oferite tuturor tinerilor participanți de hotelieri și furnizorii industriei ospitalității au fost generoase: sejururi de vacanță cu familia, cursuri de gastronomie, bilete la spectacole de teatru, produse de curățenie și igienă, textile hoteliere, cărți etc.

Căștigatorii concursului sunt elevi ai Colegiului Economic „Costin C. Kirițescu” București, care fac practică la hotelurile The Marmorsch și Novotel Bucharest City Centre:
Secțiunea Housekeeping: Gheorghe Paul Octavian, clasa a 9-a, Tehnician în hotelărie;
Secțiunea Hotel Reception: Bunica Dragoș Gabriel, clasa a 11-a, Tehnician în turism.

„Această olimpiadă este cel mai bun exemplu de valorizare a abilităților soft formate prin educația oferită tinerilor de liceele tehnologice de turism. Este un concurs dezvoltat în condiții de lucru reale, cu probe bazate pe standardele profesionale internaționale din industria ospitalității, așa cum trebuie să fie orice concurs modern de meserii”, a spus Larisa ILE, președinte și fondator al asociației Edu4Tourism.

Hotelierii au fost foarte încântați de acest concurs pe care ne dorim să îl dezvoltăm la nivel național în cel mai scurt timp. Implicarea industriei ospitalității în formarea noilor generații și susținerea educației de specialitate din liceele tehnologice, inclusiv în sistem dual, sunt prioritățile noastre, fiind o condiție necesară pentru combaterea crizei forței de muncă în acest domeniu”, a completat Marius Băzăvan, președinte al juriului, membru Comitet Director FIHR și coordonator al Grupului de lucru Educație al FIHR.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302