Ponderea HoReCa în vânzările de bere – până în 10% în anul 2022

Ponderea HoReCa în vânzările de bere – până în 10% în anul 2022
person Horeca
access_time_filled

Asociația Berarii României anunță că, în anul 2022, volumul pieței berii a înregistrat o scădere de -5% în volum în 2022 comparativ cu anul anterior, ceea ce înseamnă 15,8 milioane hl, iar berea fără alcool a înregistrat cea mai mare creștere, depășind 5% cotă de piață.
La nivel de ambalaje, piața berii consolidează tendința de dinainte de criză, sticla crește, iar PET-ul scade.
În ceea ce privește ponderea deținută de sectorul HoReCa în vânzările de bere, aceasta nu a revenit la nivelul de dinainte de pandemia de coronavirus, care era de aproximativ 15-20%, crescând anul trecut doar cu un procent față de 2021, până la 10%.

Producătorii de bere traversează o perioadă extrem de volatilă. 2022 a fost un an plin de provocări venite din contextul economic dificil – cu inflație record, creșteri semnificative ale costurilor pentru energie și combustibili, materii prime si ambalaje, creșterea taxelor – dar și din consecințele războiului din Ucraina. În ciuda tuturor acestor limitări, sectorul berii rămâne important atât pentru economie, cât și prin consumatori. Anul 2023 este esențial pentru sustenabilitate, cu Sistemul Garanție-Returnare care va fi lansat la finalul acestui an și care creează premisele pentru o economie circulară competitivă”, a spusDan Robinson, Președintele Asociației Berarii României.


După patru ani în care piața berii a rămas stabilă, este prima dată când asistăm la o scădere a volumului anual de bere consumat în România. La constrângerile economice deja existente, care au dus la o creștere cumulată de peste 60% a costurilor de producție în cazul berii, s-a adăugat și presiunea fiscală ridicată asupra producătorilor din sectorul nostru. De aceea, Berarii României militează pentru stabilitate fiscală și o abordare constructivă în dialogul cu autoritățile, adaptate contextului economic actual”, a continuat Julia Leferman, Director general Asociația Berarii României.


Chiar și în condițiile scăderii în volum a pieței, sectorul de bere continuă să fie un important contributor în economia românească. Industria berii asigură la nivelul întregii țări, direct și indirect, un număr de peste 61.000 locuri de muncă, acoperă exclusiv din producția locală aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura României. Sectorul berii contribuie la creșterea economică a României, prin angajamentul său pe termen lung de a investi la nivel local și de a consolida o industrie responsabilă.


Date cheie în anul 2022
Contribuții la bugetul de stat: contribuțiile din taxe ale membrilor Berarii României la bugetul statului sunt în creștere față de anii anteriori, acesta atingând 286 milioane euro în 2022. Nivelul contribuției cumulate din partea membrilor Asociației în ultimii 19 ani a depășit 4,7 miliarde euro.

Investiții: investițiile producătorilor de bere membri ai Asociației se ridică la 78 milioane euro anul trecut. Investițiile cumulate ale membrilor Berarii României de la înființarea Asociației au atins 1,88 miliarde euro.

Tipuri de bere consumate: berea lager a continuat să domine preferințele românilor și în 2022, cu o pondere de 93,4%, în ușoară scădere față de anul anterior. Categoria fără alcool, care include berea fără alcool și mixurile de bere fără alcool, a avut cea mai spectaculoasă evoluție, depășind 5% cotă de piață. Cele mai mici segmente – specialitățile, reprezentate de berea neagră, pasteurizată, albă, ale, roșie etc., dețin 1 procent din piață, fiind într-o ușoară creștere față de anul anterior, iar mixurile de bere și berile aromatizate cu alcool și-au adjudecat 0,5% din piață.


Preferințele consumatorilor în funcție de tipurile de ambalaje: structura în funcție de ambalaj a pieței berii în 2022 a reluat tendințele de dinainte de pandemie. Vedetele incontestabile ale anului 2022 au fost sticla și butoiul, cu ponderi în creștere de aproape 3 puncte procentuale față de anul anterior. Berea la halbă a ajuns la ponderea deținută înainte de criza sanitară marcată de perioade lungi de închidere a sectorului HoReCa. În cazul berii ambalate la cutie, tendința ultimilor ani este de avans constant, chiar dacă nu semnificativ. PET-ul este singurul tip de ambalaj care a scăzut anul trecut, cu aproape 3 pp. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj – sticlă: 33,3%, doză: 24,8%, butoi: 3,2%, PET: 38,7%.

Importuri: Piața locală a berii continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând de 97% din consumul intern. Pe parcursul anului 2022, importurile au cunoscut o ușoară creștere de 0,3 milioane hl, atingând un total de 0,72 milioane hl.
Exporturi: exporturile au crescut și ele ușor, cu 0,3 milioane hl față de anul anterior, atingând un total de 0,52 milioane hl.

Număr de producători: este primul an când numărul producătorilor de bere scade pe fondul crizei economice la 90 în 2022, față de 93 în 2021.

Sursa datelor din comunicatul de presă: BDO Business Advisory 2022 și studiul Brewers of Europe despre impactul economic al sectorului berii din România, ediția 2020.


Despre Asociația Berarii României
De 19 ani, Asociația Berarii României reprezintă vocea comună a industriei locale de bere. Obiectivele sale sunt să sprijine dezvoltarea unui sector durabil, să promoveze un mediu competițional transparent, să asigure un tratament egal și corect în fața instituțiilor de reglementare și să educe consumatorii de bere cu privire la beneficiile și consumul responsabil de bere. Din 2008, Asociația Berarii României a devenit parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, aderând la organizația Berarii Europei, fondată în 1958 la Bruxelle

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302