Cum să amenajați o trattoria și care este investiția

Cum să amenajați o trattoria și care este investiția
person Natalia Berezovskaia, ahitect de interior la Creativ Interior
access_time_filled

Trattoria este o locație tip restaurant în stil italian, mai puțin formală decât un ristorante, dar mai formală decât o osteria. Într-o trattoria accentul se pune mai degrabă pe o clientelă constantă decât pe una pretențioasă. Meniul este tipic italian și cuprinde multe tipuri de salate, de paste și secondi piatti (fructe de mare și carne bine gătită). Cuvântul trattoria se înrudește și cu termenul francez traiteur, care înseamnă firmă de catering care produce mâncare cu livrare acasă.

Dacă vă doriți să amenajați o trattoria, puteți crea conceptul de design urmând fidel specificul acestei locații, așa cum a fost ea la origine în țara mamă, și să o amenajați ca atare, sau puteți fi mai nonconformiști și să mizați pe o abordare modernă, originală, dar ținând cont totuși de trăsăturile definitorii ale unei trattorii. Înainte de a o amenaja o astfel de locație, trebuie să aveți în vedere faptul că, într-o trattoria, serviciul este lejer, personalul degajat, mai puțin formal, iar prețurile sunt destul de mici. De multe ori meniul este netipărit, vinul se servește mai mult la carafă decât la sticlă, mâncarea este simplă, dar abundentă, gustoasă și proaspătă, făcută după rețete locale sau regionale și este servită într-un stil familial. Amenajarea interioară a spațiului trebuie să redea această atmosferă plăcută, degajată, familiară.

Ce-și doresc clienții, ce puteți să le oferiți

De regulă, clienții unei trattorii sunt persoane care își doresc să petreacă o seară relaxantă în oraș într-un mod nepretențios, să mănânce bine, dar cu prețuri decente, să se bucure de preparate tradiționale, atmosferă caldă, primitoare și plină de voie bună. Așadar, conceptul de design trebuie să răspundă acestor nevoi.

Elemente decorative specifice pentru o trattoria

O trattoria conține multe elemente de finisaj și de mobilier din lemn, decorațiuni retro, culori de pământ, iar toate acestea compun o atmosferă familiară și liniștită. Într-o trattoria se simte adevărata savoare culinară a locului! Trattoriile moderne sunt similare restaurantelor, dar multe dintre ele își păstrează aspectul rustic, au un meniu mai mic și reprezintă afaceri de familie.

Cum să amenajați o trattoria modernă

În ultima vreme se constată un interes crescut pentru trattoriile moderne, a căror amenajare reprezintă un mix de stiluri, de exemplu, modern și rustic, eclectic etc. Dacă doriți să vă aliniați trendului actual, fiți creativi și îmbinați elementele tradiționale cu cele contemporane. De exemplu, puteți mixa materiale rustice și naturale, cum ar fi lemnul, cu materiale clasice și elegante precum catifeaua sau cu materiale reci în stil industrial, cum ar fi fierul forjat. De mare efect în amenajarea unei trattorii este cărămida aparentă pentru finisarea și decorarea pereților, combinată cu profile decorative finisaj lemn. Acestea compun un fundal neutru din punct de vedere cromatic, degajat și cald. Pe acest fundal se pot introduce elemente de decor (mobilier, tapițerii, corpuri de iluminat) în culori vibrante (verde, turcoaz, galben, portocaliu) pentru a contracara fundalul în culori neutre și a obține un echilibru vizual.

Cât costă să amenajați o trattoria

Bugetul pentru amenajarea unei trattorii depinde de specificul proiectului și de exigențele clientului. De exemplu, costurile pentru amenajarea unei trattorii simple, tradiționale, sunt mai mici decât pentru amenajarea unei trattorii moderne, care conține elemente de originalitate la nivel de design, materiale, texturi etc.. Prețul mediu pe metru pătrat pentru amenajarea unei trattorii este de 700 Euro/mp și poate ajunge până la 1500-1700 Euro/mp.

Sper ca informațiile de mai sus să vă ajute să vă faceți o idee generală despre acest tip de proiect, inclusiv pe partea de bugetare. Iar dacă aveți nevoie de ajutor în amenajarea unei trattorii, vă stăm la dispoziție, ne puteți contacta pe emailul contact@creativ-interior.ro
Mult succes!

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302