Finanțare europeană majoră pentru diminuarea cantității de deșeuri alimentare din bucătăriile profesionale din România

Finanțare europeană majoră pentru diminuarea cantității de deșeuri alimentare din bucătăriile profesionale din România
person Horeca
access_time_filled

Banca Europeană de Investiții (BEI) a acceptat, cu sprijinul Planului Juncker, să acorde un împrumut de 7.5 milioane de euro societății Winnow din România, care se ocupă cu gestionarea deșeurilor alimentare. Societatea va utiliza finanțarea pentru a dezvolta și a introduce soluții software și hardware care să sprijine personalul unităților profesionale de alimentație publică în a monitoriza cantitățile și compoziția deșeurilor alimentare. Obiectivul final este de a furniza utilizatorilor date pentru gestionarea și prevenirea deșeurilor alimentare.

Acordul este susținut de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), care se află în centrul Planului de Investiții pentru Europa, cunoscut și sub denumirea de „Planul Juncker”. în absența contribuției FEIS, BEI nu ar fi la fel de în măsură să sprijine această operațiune, nici din perspectiva volumului creditului, nici din cea a riscurilor.

Karmenu Vella, Comisarul European pentru Mediu, Afaceri maritime și Pescuit, a declarat: „Obiectivul societății Winnow de a ajuta bucătăriile profesionale să diminueze cantitatea de deșeuri alimentare pe care o produc este atât benefic pentru resursele noastre naturale, cât și justificat din punct de vedere economic. Grație tehnologiilor sale inovatoare, Winnow ajută întreprinderile să monitorizeze și să analizeze deșeurile generate în fiecare zi, oferindu-le astfel mijloacele necesare pentru a-și schimba comportamentul. Sunt mândră că acest proiect este sprijinit de banca UE și de Planul Juncker.”

risipaalimentarahoreca

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell a declarat: „Acest proiect inovator, primul din România derulat în cadrul instrumentului European Growth Finance Facility (EGFF) și susținut de Planul de Investiții pentru Europa, va avea un impact semnificativ prin contribuția sa la reducerea deșeurilor alimentare în bucătăriile comerciale. Proiectul stimulează cercetarea și dezvoltarea din România, având avantajul de a consolida competitivitatea acestei țări și de a crea locuri de muncă de înaltă calitate”.

Din declarația unui reprezentant al societății Winnow: „Prin crearea unor noi oportunități de angajare în cadrul comunității, continuăm să construim la Cluj o echipă de talie mondială, pentru a ne putea pune în practică, în mod eficient, planurile de viitor. De asemenea, avem foarte multă încredere în viitorul comunității tehnologice de la Cluj, iar faptul că ne numărăm printre pionierii din domeniul inteligenței artificiale care vor beneficia de sprijin din partea Băncii Europene de Investiții reflectă în mod real munca asiduă a echipei noastre de aici.” Kevin Duffy, cofondator, Winnow.

Societatea Winnow, creată în 2013 în Anglia, este o companie de tehnologie care dezvoltă instrumente bazate pe inteligența artificială pentru a-i ajuta pe bucătari să-și gestioneze într-un mod mai rentabil și mai sustenabil bucătăriile, prin reducerea la jumătate a cantității de deșeuri alimentare. Winnow consideră că alimentele sunt mult prea prețioase pentru a fi irosite și că tehnologia poate transforma modul în care le utilizăm. De aceea, misiunea societății este de a ajuta industria hotelieră să combată risipa alimentară care poate fi evitată, prin conectarea bucătăriei pentru a le permite bucătarilor să-și gestioneze mai eficient activitățile.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302