S-a lansat primul ghid Gault&Millau din România

S-a lansat primul ghid Gault&Millau din România
person Horeca
access_time_filled

galagaultmillauPrimul ghid Gault&Millau din România a fost lansat marți, 14 mai, la București. Acesta include 141 de restaurante și localuri POP din 6 orașe (București, Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov, Sibiu). în premieră, restaurantele din România au primit note și bonete, iar clasamentul astfel rezultat le conectează și le face vizibile în gastronomia internațională.

Această primă ediție a ghidului Gault&Millau în România este o reflectare a ceea ce suntem și a ceea ce ne propunem să facem în România – parteneri pentru bucătari. Vrem să-i descoperim, să le recunoaștem meritele și să-i sprijinim să se dezvolte. Evaluarea restaurantelor s-a facut cu responsabilitate și respect față de eforturile și pasiunea oamenilor care lucrează în această industrie. Notarea restaurantelor a luat în calcul calitatea ingredientelor, tehnicile utilizate și propunerea chefului, viziunea acestuia asupra meniului. Am fost inspirați la fiecare pas făcut de spiritul fondatorilor, jurnaliștii Christian Millau și Henri Gault, de simțul lor exact, curios, constructiv, iar lansarea ghidului este doar primul dintre proiectele pe care le vom lansa în acest an”, au declarat Raluca Hrițcu și Ștefan Mortici, co-CEOs Gault&Millau România.

în cadrul galei Gault&Millau, s-au acordat premii pentru șapte categorii relevante pentru piața locală de restaurante.

Bucătarul-șef al Anului 2018

Nominalizați: Sorin MIFTODE: Le Bistrot Français (București); Alexandru PETRICEAN: Maize (București); Paul OPPENKAMP: the ARTIST (București)

Câștigător: Alexandru PETRICEAN, Maize (București)

alexandrupetriceanBucătarul-șef al anului sau Chef of the Year este marele premiu Gault&Millau, în fiecare din țările în care apare ghidul. Pentru a câștiga acest prestigios premiu, bucătarii trebuie să fie la nivelul cel mai bun al carierei lor, să demonstreze originalitate în abordare, să creeze farfurii memorabile, cu personalitate. Premiul este acordat bucătarului care coordonează bucătăria restaurantului cu cea mai mare notă din ediția respectivă. De asemenea, premiul poate fi acordat o singură dată la zece ani aceleiasi persoane.

Bucătarul-șef Alexandru Petricean (restaurantul Maize, București) a obținut nota maximă în primul ghid din România : 15 puncte și 3 bonete.

Alexandru Petricean s-a format în echipele unor restaurante de top, alături de chefi recunoscuți global. Frantzén (Stockholm, Suedia), Central (Lima, Peru) sau Noma (Copenhaga, Danemarca) reprezintă doar câteva dintre bucătăriile unde Alexandru a lucrat și a explorat, asimilând nu doar tehnici, ci și perspective diferite. în prezent, Petricean își aplică propria viziune zi de zi alături de echipa lui în restaurantul Maize. Filozofia sa se concentrează pe combinarea elementelor tradiționale cu tehnici inovatoare, plasând produsul local de fermă în centrul activității. Rezultatul este un meniu creativ, memorabil, care se schimbă în funcție de ingredientele de sezon, relevant pentru dezvoltarea Noii bucătării românești.

Marii bucătari de mâine

Nominalizați: Roland SUCIU, Baracca (Cluj); Alexandru IACOB, Kane (București); Daniel PĂLICI: La Vinuri (București)

Câștigător: Alexandru IACOB, Kane (București)

Marii bucătari de mâine sunt chefi în plină ascensiune, care sunt foarte aproape de momentul de vârf al carierei lor. Cheful câștigător trebuie să aibă mai puțin de 38 de ani, iar premiul i se acordă o singură dată în carieră.

Tânărul bucătar al anului

Nominalizat și câștigător: Thomas PARNAUD, La Cave de Bucarest

Pentru a se califica la acest premiu, tinerii bucătari trebuie să demonstreze talent și viziune în formare, să obțină o notă între 11 și 13 și să aibă sub 35 de ani.

Premiul pentru servicii: Cel mai bun șef de sală | Maître d’hôtel

Nominalizați: Adrian ENE, Casa di David (București); Ciprian BOCIOACĂ, La Vinuri (București), Marius DANCIU, Privo (Târgu-Mureș)

Câștigător: Ciprian BOCIOACĂ, La Vinuri (București)

Criteriile acestei categorii sunt: o primire profesionistă în restaurant, cunoașterea meniului, detalierea viziunii chefului la nivel de prezentare a farfuriilor, a ingredientelor și tehnicilor utilizate, rapiditatea serviciului, adaptarea la client.

Terroir | colaborare cu producătorii locali

Nominalizați: Alexandru DUMITRU, Atra (Valea Doftanei), Oana COANTĂ, chef și manager, Bistro de l’Arte (Brașov), Ioan Bebeșelea, Syndicat Gourmet (Sibiu)

Câștigător: Alexandru DUMITRU, Atra (Valea Doftanei)

Acesta este un premiu special, care afirmă implicarea Gault&Millau în susținerea legăturii dintre bucătari și producătorii locali, încurajând astfel trendul de farm to table și utilizarea unor ingrediente sezoniere, de calitate.

Adrian Hădean a primit premiul pentru educație în gastronomie, pentru campanii precum Eat This, Școala de Bucătari și Farfurii Curate.

Enotek, Pâine și Vin, precum și Raionul de Pește au reprezentat selecția de localuri POP Gault&Millau România pentru 2018.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302