Studiu: Mai mult de jumătate dintre restaurantele care s-au redeschis la 1 iunie au înregistrat pierderi de minim 80% din cifra de afaceri a anului 2019

Studiu: Mai mult de jumătate dintre restaurantele care s-au redeschis la 1 iunie au înregistrat pierderi de minim 80% din cifra de afaceri a anului 2019
person Horeca
access_time_filled

Peste 85% din restaurante au deschis locațiile odată cu ridicarea Stării de Urgență, la 1 iunie, însă mai mult de jumătate dintre acestea au înregistrat pierderi de minim 80% din cifra de afaceri a anului 2019, arată un studiu de piață realizat de Restograf în parteneriat cu HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România), menit să reflecte situația reală a industriei HoReCa în contextul COVID-19.

Activitate redusă, mai puțini oaspeți și, implicit, venituri mai mici – așa arată primele 2 luni de la reluarea parțială a activității

pierderirestaurantepandemie

Regulile de distanțare socială și de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 au însemnat pentru operatorii HoReCa, în cele două luni care s-au scurs de la redeschiderea teraselor, o activitate redusă, un număr mai mic de oaspeți și, implicit, venituri mai mici, arată studiul.

Deși cei din industrie sperau la reluarea completă a activității, cât mai rapid, măsurile de relaxare au întârziat să apară, iar acum, când numărul cazurilor de COVID-19 se află pe o pantă ascendentă, sunt slabe șanse ca spațiile interioare ale localurilor să se redeschidă pentru oaspeți.

în aceste condiții, sprijinul așteptat din partea statului era una din pârghiile de bază pentru ca afacerile să poată supraviețui, menționează autorii studiului, însă doar 10% dintre respondenți se declară mulțumiți de măsurile de ajutor luate de stat. 

Cum arată lucrurile acum?

  • LA NIVEL DE AFACERE

Majoritatea celor care au răspuns în cadrul studiului administrează unul sau două restaurante (61,4%), iar 32% dețin cel puțin 3 restaurante. Dintre acestea, 85,3% dintre locații s-au redeschis odată cu ridicarea Stării de Urgență, la 1 iunie. Dintre locațiile închise de lanțurile de restaurante 48,3% au fost închise parțial, în timp ce 39,7% au rămas deschise.

Vechimea medie a localurilor este de peste 8 ani (aproape 50% au o activitate de peste 9-10 ani, iar 18,7% sunt pe piață de peste 5-6 ani). Cu alte cuvinte, vorbim de specialiști HoReCa, oameni cu experiență în administrarea afacerii. Chiar și în aceste condiții, 54,7% din respondenți au înregistrat pierderi de minim 80% din cifra de afaceri a anului 2019. Astfel, 17,8% spun că au înregistrat pierderi de 100%, 20,5% din respondenți spun că cifra de afaceri a scăzut cu 90 de procente, iar 16,4% estimează o scădere de 80%. Doar 2,9% din respondenți spun că nu au înregistrat pierderi în această perioadă.

Situația este mai mult decât dificilă, iar cifrele vorbesc de la sine. în aceste condiții, 43% din respondenți cred că va dura undeva între 6-12 luni pentru ca cifra de afaceri să revină la nivelul din 2019.

  • LA NIVEL DE ANGAJAÈšI

Industria HoReCa era un segment în care activau peste 300.000 de angajați, cu un număr mediu de 88 de angajați înainte de pandemia COVID-19. Dintre aceștia, în medie, au fost trimiși în șomaj tehnic 71 de angajați, iar 14 au fost disponibilizați.

Principalele măsuri luate de operatori

Cele mai populare măsuri luate de operatori au fost de amânare a obligațiilor fiscale aferente Stării de Urgență, precum și obținerea unui Certificat de Urgență și a indemnizației de 75% din salariul angajaților trimiși în șomaj tehnic. Astfel:

  • 83,8% dintre operatori au solicitat indemnizația de 75% din salariu;
  • 74,3% au solicitat Certificatul de Urgență;
  • 59,2% dintre operatori au solicitat un credit prin IMM Invest;
  • 58,1% au cerut amânarea obligațiilor fiscale scadente;
  • 4,1% au decis să amâne ratele la bănci.

Deși multe dintre restaurante s-au orientat în perioada de carantină către sistemul de home delivery, acum doar 1,4% spun că livrările reprezintă una din principalele măsuri pe care le-au luat. Asta deoarece procentul încasat din livrările de mâncare abia ajunge la 10%-30% din cifra de afaceri în cazul celor mai multe dintre localuri (76%).

Doar 23,9% din respondenți au primit TVA-ul și alte restanțe fiscale din partea autorităților

în momentul în care a fost evident că industria HoReCa este una dintre cele mai grav afectate de criza provocată de coronavirus, statul a promis o serie de măsuri menite să sprijine acest sector. Din păcate însă, doar 23,9% din respondenți au primit TVA-ul și alte restanțe fiscale din partea autorităților, în timp ce 64,8% din ei NU au beneficiat de rambursări.

în schimb, operatorii din HoReCa susțin că impactul deciziilor luate de autorități a dus la:

•    Activitate redusă cu peste 50% (60% dintre respondenți);
•    Venituri reduse (57,3%);
•    Reducerea numărului de angajați (49,3%);
•    Activitate suspendată / Locații complet închise (42,7%);
•    Insolvență (1,3%).

impactpandemiehoreca

în acest context, 46,7% dintre respondenți se declară nemulțumiți față de măsurile de ajutor luate de stat, iar 40% spun chiar că sunt foarte nemulțumiți. Doar 10,7% se declară mulțumiți.

Studiul realizat de Restograf în parteneriat cu HORA s-a desfășurat în rândul proprietarilor și managerilor de localuri, în perioada 07-22 iulie, și a colectat date de la 423 de respondenți.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302