“Bucătărie italiană fără ingrediente italienești nu există”

“Bucătărie italiană fără ingrediente italienești nu există”
person Horeca
access_time_filled

Restaurantele și produsele italiene prezente pe piața autohtonă sunt din ce în ce mai numeroase, bucătăria italiană fiind una dintre cele mai apreciate bucătării în rândul consumatorilor români. Din păcate, însă, acest lucru a venit “la pachet” și cu o serie de “falsuri”, de restaurante și produse care imită bucătăria și produsele Made in Italy și induc consumatorii în eroare.

Bucătărie italiană fără ingrediente italienești nu există”, ne-a declarat Adrian Dimache, Secretarul General al Camerei de Comerț Italiene pentru România (CCIpBucatarie italianaR), în cadrul evenimentului Italian Wine & Food Day, organizat pe 25 mai a.c., de Agenția Italiană pentru Comerț Exterior și CCIpR, sub patronajul Ambasadei Italiei la București.

Dedicat promovării vinurilor și produselor alimentare italiene, evenimentul a debutat cu un seminar organizat de CCIpR în cadrul căruia fost prezentat “Raportul de constatare a cazurilor de Italian Sounding în sectorul de retail alimentar din România – ediția 2016” și a continuat cu premierea restaurantelor certificate „Ospitalità italiana” și cu o prezentare cu degustare de vinuri și alte produse alimentare italiene.

Reprezentantul CCIpR, Adrian Dimache recomandă operatorilor de restaurante și bucătarilor să folosească ingrediente italiene originale și să nu-și înșele clienții.

Bucatarie italiana2

“Sunt foarte multe restaurante care își dau nume italienesc. Faptul că îți dai un nume italienesc înseamnă că vrei să faci bucătărie italiană, iar bucătăria italiană nu este făcută numai din rețete, este făcută din ingrediente în primul rând. Bucătăria italiană este o bucătărie săracă dacă ne uităm la istoria ei și s-a bazat întotdeauna pe ingrediente din zona respectivă și, de obicei, pe ingrediente din curtea omului. Ingredientele sunt o chestiune fundamentală în bucătăria italiană. Trebuie să pornești de la ingrediente adevărate. Deja 50% din reușită o ai acolo: ingrediente originale care trebuie cunoscute, în sensul că cine folosește ingredientele trebuie să le și cunoască; între Parmigiano și Grana este o mare diferență și atunci trebuie văzut de ce într-un loc se folosește Parmigiano și de ce în alt loc se folosește Grana Padano. Și tot așa la multe produse. Prima recomandare pentru bucătari este să folosească produse originale și, în al doilea rând, să le cunoască, să își dea seama cum se echilibrează într-o rețetă și cum trebuie folosite. Bucătărie italiană fără ingrediente italienești nu există”, ne-a declarat secretarul general al CCIpR.

Acesta a ținut să felicite restaurantele certificate anul acesta cu distincția Ospitalità Italiana pentru faptul că nu se abat de la bucătăria italiană adevărată și folosesc doar ingrediente originale. “N-am găsit în aceste restaurante niciun produs care să nu fie italienesc”, a punctat Secretarul General al CCIpR, subliniind că există niște criterii foarte stricte pentru acordarea certificatului „Ospitalità Italiana”.

Diana SBâRCEA

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302