COMPOSTAREA, o alternativă la cheltuielile mari și problemele gestionării deșeurilor alimentare

COMPOSTAREA, o alternativă la cheltuielile mari și problemele gestionării deșeurilor alimentare
person Horeca
access_time_filled

Studiile realizate în ultimii ani arată că între 30% și 50% dintre produsele alimentare sunt aruncate fără a fi consumate, fapt ce se traduce în costuri mari și probleme serioase de gestionare a acestor deșeuri. Mirosurile neplăcute, combaterea rozătoarelor, insectelor și dăunătorilor, amenajarea, întreținerea și igienizarea spațiilor destinate depozitării deșeurilor alimentare și costurile aferente colectării sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă în special hotelurile, restaurantele și companiile de catering (horeca) – organizații ce generează astfel de deșeuri atât la preparare, cât și în urma servirii.

din_culise_2-2Conform reglementărilor europene  (Regulamentului CE 1069/2009 – care face referire la modul de tratare a deșeurilor de origine animală și Regulamentului CE 142/2011 – norma de aplicare a CE 1069/2009  – în special anexa V din 142/2011), care au devenit din ce în ce în ce mai stricte în ultimii ani, procedurile de gestionare, colectare și eliminare a deșeurilor alimentare sunt menite să asigure faptul că aceste deșeuri sunt tratate și eliminate distinct și nu ajung la gropile de gunoi – obiectiv lăudabil, dar care împovărează companiile din industria alimentară, afectându-le de multe ori profitabilitatea. în acest context putem pune întrebarea – există oare o alternativă la problemele și cheltuielile atrase de generarea deșeurilor alimentare?

Acum DA! Aceleași reglementări europene care restricționează modalitatea de gestionare a deșeurilor alimentare, încurajează totodată soluțiile alternative – de procesare la sursă a acestora – cum ar fi, de exemplu: compostarea. în ultimii ani, dezvoltarea accelerată a tehnologiilor de specialitate a permis construirea unor soluții revoluționare de transformare la sursă a deșeurilor alimentare în compost – soluții disponibile acum și în România. Aceste soluții au la bază echipamente specializate, proiectate pentru a putea fi instalate atât la exterior, cât și în interiorul locațiilor, care nu degajă mirosuri și nu generează probleme de igienă, ele fiind acreditate în acest sens la nivel european și internațional.

Practic, ce este compostul? Compostul este un amestec bogat în nutrienți, uscat, de culoare închisă, care  constă în materie organică descompusă. Acesta este rezultatul unui proces natural prin care deșeurile alimentare sau alte resturi organice sunt transformate într-un compus stabil, salubru, ecologic, ce poate fi utilizat pentru fertilizarea și condiționarea solului – cu alte cuvinte un îngrășământ natural.

din_culise_2-3Cum se transformă deșeurile alimentare în compost? Simplu! Toate resturile alimentare colectate pe parcursul unei zile sunt introduse în aparate specializate, ele fiind procesate fără a necesita intervenții suplimentare sau elemente adiționale. Prin accelerarea procesului natural de descompunere, în 24 ore,
resturile alimentare introduse în echipamente se transformă în compost, iar procesul determină, în urma transformării în compost, o reducere cu 85-95% a volumului deșeurilor alimentare introduse inițial. Astfel, de exemplu, din 10 kg de resturi alimentare se vor obține aproximativ 1,2 kg compost.

De ce să transform deșeurile alimentare în compost? Există câteva argumente extrem de convingătoare:

1. Echipamentele de compostare elimină necesitatea depozitării deșeurilor alimentare, nemaifiind nevoie de spații special amenajate, determinând astfel o aliniere, fără efort, la prevederile legale în vigoare;

2. Prin implementarea acestor soluții se reduc substanțial costurile aferente colectării deșeurilor. Practic, se elimină resturile alimentare din masa deșeurilor ce trebuie date spre colectare companiilor  specializate, colectarea putând fi făcută la intervale mai mari și în condiții de cost mult mai avantajoase.

3. Menținerea unui grad ridicat de igienă. Nu vor mai apărea mirosuri, microbi, insecte sau rozătoare ca rezultat al depozitării deșeurilor alimentare și nici nu va mai fi necesară o igienizare permanentă a spațiilor în care sunt ținute astfel de deșeuri.

4. Implementarea acestor soluții generează mai mult timp pentru activități productive. Nu mai este necesară implementarea unor politici complicate de igienizare, de manipulare a deșeurilor și nici urmărirea modului în care aceste politici sunt aplicate de către personal.

Un alt avantaj al acestor echipamente este varietatea gamei – ce include modele de capacități de la 5 kg de resturi alimentare/zi, până la echipamente industriale de mai multe tone/zi.

Concluzia: Ecologic, dar mai ales PRACTIC!

Majoritatea mișcărilor ecologiste promovează soluții prin care se urmărește protejarea mediului, dar care aduc beneficii greu de cuantificat la nivel de individ și care presupun eforturi și inconveniențe majore pentru cei care le aplică. Echipamentele de realizat compost oferă posibilitatea de a contribui la protejarea mediului în mod concret, direct, aducând totodată beneficii
majore utilizatorilor, simplificând procesarea deșeurilor alimentare atât pentru individ, cât și pentru comunitate.

Compostul reprezintă un produs util, natural, obținut din deșeuri care, procesate în mod clasic, ar atrage costuri și eforturi semnificative. Prin producerea de compost, orice organizație promovează un comportament responsabil față de comunitate și contribuie eficient și practic la creșterea gradului de sănătate, curățenie și frumusețe a mediului în care activează, economisind bani și câștigând timp.

 

Bogdan POSTELNICU

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302