Creativitate în industria hotelieră

Creativitate în industria hotelieră
person Horeca
access_time_filled

Pentru a avea succes în industria hotelieră trebuie să vii mereu cu ceva nou, să fii creativ sau să împrumuți idei care s-au dovedit a fi de mare succes în alte colțuri ale lumii. iar dacă infrastructura și cadrul natural îți permit, poți da lovitura cu ceva ce n-a mai fost realizat de nimeni. înarmat cu o bună strategie de afaceri, cu planul de promovare potrivit și având presa drept aliat, o idee îndrăzneață poate deveni rețeta următoarei povești de succes.

Lumea își va aminti mereu de „primul/a” din orice domeniu: primul om care a pășit pe lună, prima clădire din lume scoasă la imprimanta 3D, prima femeie președinte, primul computer. Având acest lucru în minte, anul acesta, România a marcat două premiere hoteliere: primul hotel tematic de pe litoral și primul hotel plutitor.

PRIMUL HOTEL TEMATIC  DE PE LITORALUL ROMâNESC – BICAZ PIRATES RESORT*** DIN STAÈšIUNEA MAMAIA

Hotelurile tematice nu mai sunt demult o noutate, așadar e oarecum surprinzător că pe litoralul Mării Negre nu a apărut în toți acești ani un astfel de proiect. Ideea de a realiza o primă structură de cazare tematică de pe litoral le-a venit fraților Dan și Cătălin Alexandrescu, care, după ce și-au vândut afacerea de condimente și prăjituri Alex & Comp, au cumpărat de la BCR, cu 5 milioane de euro, hotelul Bicaz din Mamaia.

Planul a fost, încă de la început, transformarea totală a hotelului, reclasificarea lui de la 2 stele la 3 stele și amenajarea lui cu cât mai multe elemente din lumea piraților. Inspirat de celebra serie “Pirații din Caraibe“, hotelul și-a propus să aducă un concept tematic nou și să ofere clienților săi mai mult decât servicii hoteliere. Situat în nordul stațiunii Mamaia, pe plajă, lângă hotelul Vega, Bicaz Pirates Resort are 158 de camere duble și 8 apartamente și a fost inaugurat în luna mai a acestui an.

hotelbicaz

PRIMUL HOTEL PLUTITOR – COMPLEXUL LACUSTRU DE LA BREZASCA, JUDEÈšUL CARAȘ-SEVERIN, PE DUNĂRE

Realizat după modelul unui complex asemănător din Maldive, complexul lacustru de la Brezasca este primul de acest fel de la noi din țară. Proiectul fusese suspendat deoarece investitorul inițial nu a mai dispus de fondurile necesare pentru a finaliza lucrarea, însă a fost preluat de Sorin Liubirimescu, un inginer-constructor din Reșița. Cu ajutorul unei finanțări de la Uniunea Europeană, proiectul a prins contur, urmând să primească primii oaspeți.

Primele 15 bungalouri au fost rezervate în avans, iar cei care doresc să trăiască experiența unui concediu într-o casă suspendată deasupra Dunării mai au de așteptat cel mai probabil până în luna septembrie. Cazarea pe noapte costă 250 de lei, fiecare casă lacustră fiind compusă din living, baie, mini-bucătărie, un dormitor și o terasă de 15mp de unde se poate pescui.

Anul viitor, complexul de la Brezasca va fi extins cu încă 15 case lacustre, realizate în oglindă – acestea fiind parte din a doua fază a acestui proiect amplu, care va mai cuprinde și un restaurant.

CE ALTE HOTELURI SE MAI CONSTRUIESC îN ROMâNIA?

constructiihorecaPână în luna august a acestui an, conform datelor înregistrate pe Raportul de Investiții, au fost anunțate aproximativ 1000 de proiecte din domeniul HoReCa, majoritatea aflate în faza de proiectare, construcție sau amenajare, zonele de Nord – Vest, Centru și de Sud-Est fiind zonele cu cele mai multe investiții.

Raportat la cifrele înregistrate anul trecut în perioada ianuarie – iulie, s-a înregistrat un declin al numărului de proiecte, însă acest lucru nu ar trebui să ne alarmeze prea mult, având în vedere că băncile și-au recăpătat încrederea în acest sector și au început să acorde credite tot mai mari pentru investiții în domeniul hotelier. Un alt factor care va influența investițiile din domeniu este creșterea numărului de turiști, care sunt tot mai tentați să aleagă România, influențați de atentatele teroriste din ultimele luni, România fiind considerată o destinație relativ sigură.

O simplă căutare pe ultimele 30 de zile în domeniul Hotel & Relaxare (subcategoria spații de cazare) pe Raportul de Investiții, ne-a ajutat să identificăm aproape 80 de proiecte aflate în diferite stadii de execuție, iar următoarele 3 ni s-au părut cele mai interesante:

  • O vilă turistică cu 8 etaje care se construiește la mare și așteaptă oferte pentru antrepriza generală
  • Un hotel de 4 stele cu 27 de camere, în judetul Dolj, care așteaptă oferte pentru execuție
  • Un imobil de 9 etaje cu apartamente de vacanță în stațiunea Mamaia, care va demara lucrările după încheierea sezonului estival.

A CRESCUT NUMĂRUL DE PROIECTE ANUNÈšATE LA MARE!

Dacă pe anul 2015, în județul Constanța, am identificat în total 108 proiecte, în 2016, până în prezent, numărul de investiții a ajuns deja la 93, fiind extrem de previzibil că, până la finalul acestui an, cifra va fi considerabil mai mare. Zona de Sud-Est rămâne în continuare în topul celor mai căutate zone de către investitori pentru construcția de hoteluri, după zonele de Nord-Vest și Centru. Cu toate acestea, cifrele zonei de Sud – Est sunt influențate strict de investițiile de pe litoral, în timp ce celealte zone cunosc o omogenitate în distribuția investițiilor horeca.

Fii la zi cu toate investițiile din domeniul HoReCa anunțate la nivel național! Accesează Raportul de Investiții și află care sunt proiectele care au nevoie de servicii de proiectare, antrepriză sau doresc oferte pentru materiale de construcții și dotări.

Andreea Tărău

Content Marketing Specialist IBC Focus

                                                                                                                                                                  

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302