Dintre statele UE, Romania este prima refuzata la vizele SUA
Dintre statele UE, Romania este prima refuzata la vizele SUA
Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 24,8% in anul fiscal 2010, in scadere cu doar 1,5 procente fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor. in prezent, pentru ca o tara sa fie inclusa in Visa Waiver trebuie, printre alte conditii de natura tehnica, sa aiba o rata de respingere a vizelor mai mica de 3%.
Departamentul de Stat a publicat lista ratelor de refuz pe nationalitati pentru anul fiscal 2010 (octombrie 2009 – 30 septembrie 2010). Rata Romaniei este cea mai mare din randul tarilor UE care aspira la Visa Waiver. Singurele tari din Uniunea Europeana care nu sunt incluse in Visa Waiver au ramas Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru, dupa ce Grecia a fost recent inclusa in program. Cipru va urma, foarte probabil, pe lista tarilor care nu au nevoie de viza pentru Statele Unite, pentru ca are o rata de refuz de numai 1,7% (mai buna ca in 2009, cand aveau 2%).
Bulgaria a ajuns la o rata de 17,2%, similara cu cea de anul trecut (cand era de 17,8%), in schimb polonezii si-au imbunatatit in 2010 rata de refuz, ajungand 9,8%, in conditiile in care anul trecut inregistrau 13,5%. Rata de respingere este cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania.
in anul fiscal 2009, aceasta a fost de 26,3%, mai mare decat in 2008, cand a fost de 25%, dar in 2007 acest indicator era de 37%, cea mai mare valoare dintre tarile UE. Legislatia americana prevede, de la 1 iulie 2009, un prag de maxim 3% la respingerea vizelor pentru ca o tara sa poata fi inclusa in programul Visa Waiver, ce permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri sau turistice, fara a necesita in prealabil solicitarea vizei la Ambasada SUA din tara respectiva.
in afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.