Hotelierii de pe litoral au plătit triplu pentru plaje în acest an

Hotelierii de pe litoral au plătit triplu pentru plaje în acest an
person Horeca
access_time_filled

Hotelierii de pe litoral au plătit triplu pentru plaje în acest an

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunării a solicitat anularea licitațiilor în care au fost atribuite porțiunile de plajă de pe litoral și demisia directorului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral Constanța care le-a organizat, în condițiile în care hotelierii sunt constrânși să crească tarifele la cazare pentru a suplini sumele pierdute în urma licitațiilor.

Plaja-Cap-Aurora-630x472

„Statul împovărează și mai mult hotelierii. Ce se întâmplă acum cu plajele, faptul că Ministerul Mediului închiriază în continuare plajele la cele mai mari tarife posibile numai că să strângă bani, asta înseamnă tot un tarif mare care ajunge la turistul roman. Pentru că el suportă, el platește de fapt aceste chirii foarte mari pe care le percepe Ministerul Mediului de la cei care administrează plaja, în loc să le dea la hotelieri și hotelierii să le dea gratuit turiștilor. Ori, tot statul vine și mai pune niște majorări de taxe tot pe umerii hotelierilor. Pentru că hotelierul plătește un operator de plajă ca să poată să aibă bucata lui de plaja din fața hotelului. Ceea ce este inadmisibil”, a spus Corina Martin, președintele ANAT.

iaki

Tot Corina Martin a dat ca exemplu un hotel de patru stele din Mamaia, obligat să plătească de trei ori suma oferită anul trecut pentru a câștiga licitația și pentru a putea oferi gratuit turiștilor plaja din fața unității hoteliere. „Hotelul a câștigat licitația oferind triplu față de anul trecut. Dar de ce triplu? Ca să nu piardă plaja, să vină alții să o ia. Și pentru ce? Numai ca să dea plaja gratuit”. Oficialul ANAT, a subliniat de asemenea faptul că statul român „vine și mai îngroapă puțin hotelierul român în nisip”, adaugând taxe suplimentare, dar renunțând să acorde anumite înlesniri, care să favorizeze litoralul sau mai multe facilități fiscale, care să le permită hotelierilor să scadă tarifele.

plaja mamaia

Numai 58 din cele 150 de sectoare de plajă scoase la licitație de Apele Române au fost adjudecate de investitori. În 52 de cazuri este vorba de contracte de închiriere pe două sezoane, iar în șase situații contractele sunt valabile un singur sezon. Pentru alte 14 sectoare de plajă s-a depus câte o singură ofertă ori una dintre cele două oferte depuse a fost descalificată. Potrivit legii, în astfel de cazuri licitațiile trebuie reluate.

Toți câștigătorii licitațiilor sunt proprietari ai unor hoteluri în zonele pentru care au depus oferte sau asociați cu proprietari de hoteluri. Până pe 24 martie, cei nemulțumiți de rezultate pot depune contestații, urmând ca, după ce acestea vor fi analizate, să fie organizată a doua etapă a licitației (cel mai probabil, spre mijlocul lunii aprilie).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302