Piaţa hotelieră din Bucureşti, încotro?

Piaţa hotelieră din Bucureşti, încotro?
person Horeca
access_time_filled

Piața hotelieră din București, încotro?

Piața hotelieră din București nu va mai asista la inaugurări de hoteluri noi în următorii 2-3 ani datorită dificultăților înregistrate în finanțarea bancară a proiectelor de anvergură, potrivit consultantului în hoteluri, Mircea Drăghici, care a realizat o amplă analiză a acestui sector, în primul număr al revistei Travel advisor. Actualii hotelieri, spune acesta, au așadar timp să își revină competițional și să promoveze oferte competitive.

hotel room

Vor apărea totuși pe piață, spune Mircea Drăghici în analiza pieței hoteliere din București, aproximativ 900 de camere noi sau reconvertite (hoteluri existente care se vor afilia altor branduri), în marea lor majoritate hoteluri boutique  cu până la 100 camere, în următorii doi ani.

O tendință a anului 2011, identificată în aceeași analiză este aceea că, din cauza unor costuri mari la care au fost realizate investițiile hoteliere din perioada 2006-2008, vor apărea tot mai multe presiuni asupra valorii de piață a acestor active. Pe de o parte, proprietarii se vor aștepta ca valoarea acestora să fie cel puțin aceeași datorită creditelor bancare existente, iar pe de altă parte, băncile vor dori să-și asigure garanții suplimentare pentru creditele acordate și vor solicita revaluarea tuturor ipotecilor din portofoliu. Așa cum valoarea de piață a proprietăților rezidențiale a scăzut chiar și cu 70% față de anul 2007, spune consultantul în hoteluri, Mircea Drăghici, se estimează ca și în cazul hotelurilor se va urma același trend descendent.

hotel clock

„Este de așteptat ca în 2011 să vedem pe piață și primele proprietăți hoteliere executate de bănci sau în situații de insolvență. Tendința este deja prezentă în unele orașe din provincie și va cuprinde și orașele mari, în 2011-2012”, se arată în analiză.

În 2008 – când s-a realizat vârful investițional în acest sector – s-au inaugurat în București 2500 de camere noi de hotel, ceea de însemna o creștere de 25% a acestui sector. Însă această creștere ar fi trebuit să se bazeze pe o cerere de camere în continuă creștere. Apariția crizei a dus însă la o scădere a cererii prin reducerea călătoriilor în interes de afaceri și a duratei de ședere. În analiza realizată de Mircea Drăghici în revista Travel advisor, acesta estimează că numărul înnoptărilor și sosirilor în hotelurile din București vor atinge în 2011 nivelul înregistrat în 2008.

„Lupta concurențială între operatorii din piață s-a redus în principal la reduceri substanțiale ale tarifelor de cazare. Puțini au înțeles însă că această criza nu s-a datorat tarifelor mari din piață ci a unei cereri constrânse de bugete de deplasare reduse drastic”, se mai arată în text.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302