


În 2009, au fost vândute numai 16.678 de vehicule comerciale, în scădere cu 66% față de 2008, iar anul trecut, au fost comercializate doar 12.275 de unități, au comunicat reprezentanții Asociației Producăto-rilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
Reprezentanții importatorilor auto din România speră ca cererea de vehicule comerciale să își revină în acest an, pentru că mulți susțin programul rabla pentru acest tip de vehicule și ciclul de viață al unui vehicul comercial este de cinci ani, iar costurile de întreținere ridicate fac mai avantajoasă achiziționarea unui vehicul nou.
ROMÂNIA, PIAŢA CU CEL MAI DRASTIC DECLIN DIN UE
Raportul Asocia?iei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), privind înmatriculările de vehicule comerciale în 2010, arată o scădere chiar mai drastică decât cea indicată de APIA. Potrivit ACEA, în România, au fost înmatriculate anul trecut doar 9.598 de mașini de transport, cu 48,1% mai puține decât în 2009, înregistrându-se astfel cel mai accentuat declin de pe pia?a europeană, care, în ansamblu, a crescut cu 8,1%. În afara României, scăderi majore au mai raportat Slovacia (-45,8%), Grecia (-29,2%) și Cehia (-28,8%). În topul creșterilor se află Lituania (+83,5%), Letonia (+52,6%) și Suedia (+30,3%).
Comercianții români de vehicule de transport consideră că piața nu-și poate reveni decât odată cu economia, iar prognozele de creștere, fie ea și minimă, pentru 2011 le dau speranțe că „mai rău de atât nu se poate”. Optimismul moderat al reprezentanților auto, care consideră că în acest an piața va reintra pe un u?or trend ascendent, se bazează pe expirarea perioadei de garanție a autoutilitarelor din parcurile auto, dar și pe investițiile în infrastructură promise de autoritățile române, care ar genera o nevoie consistentă de mașini noi specializate.