Previziuni sumbre pentru companiile aeriene în 2012

Previziuni sumbre pentru companiile aeriene în 2012
person Horeca
access_time_filled

Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunțat pe 7 decembrie că își revizuiește previziunile pentru industria aeriană, pentru anul următor, ca urmare a adâncirii crizei datoriilor din zona Euro (principalul risc pentru industria aeriană în 2012, potrivit IATA). Profitul companiilor aeriene va scădea de la 6,9 miliarde dolari (cât a fost în 2011) la 3,5 miliarde dolari în 2012 (previziunea inițială a IATA pentru 2012 era un profit de 4,9 miliarde dolari). 
fly2„Cel mai mare risc pentru profitabilitatea companiilor aeriene în următorul an este turbulența economică care ar rezulta din eșecul guvernelor de a rezolva criza datoriilor din zona Euro. Acest lucru ar duce la pierderi de aproximativ 8 miliarde dolari pentru industria aviatică mondială, cea mai mare pierdere de la izbucnirea crizei financiare încoace”, a declarat Tony Tyler, Director General și CEO IATA. Acesta a subliniat legătura directă dintre criza datoriilor din zona euro și profitul companiilor aeriene, criză care va duce la scăderea drastică a cererii.

În ciuda faptului că industria aeriană din Europa a înregistrat una dintre cele mai dinamice creșteri în 2011, în ceea ce privește traficul, profitabilitatea a rămas scăzută: 1 miliard dolari (deși se aștepta un profit de 1,4 miliarde). Taxele mai mari pentru pasageri și performanța slabă a economiilor din regiune au limitat profitabilitatea companiilor aeriene din Europa în 2011.
Potrivit IATA, deja încrederea oamenilor de afaceri și a consumatorilor a scăzut extrem de mult, ca urmare a adânciriii crizei datoriilor din zona Euro. În 2012 cererea pentru companiile aeriene, la nivel mondial, se așteaptă să crească cu 4% (față de 4,6% previziunea inițială a IATA), în timp ce costurile cu carburanții rămân neschimbate de la previziunile anterioare, la 198 miliarde dolari.

air

În ceea ce privește veniturile industriei aeriene în 2012 acestea vor crește cu 3,7% în 2012, la 618 miliarde dolari, însă acest lucru va fi depășit de creșterea costurilor cu 4,5%, la 609 miliarde de dolari.
CEO IATA a declarat că noile previziuni ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru guverne. În anii dificili industria aviatică are capacitatea de a ajuta la redresarea economiei unei țări. „Politicile guvernamentale ar trebui să recunoască rolul vital al aviației în sănătatea economiilor”. 
Potrivit IATA, în cel mai sumbru scenariu, când creșterea PIB-ului estimată pentru 2012 va scădea la 0,8%, industria aviatică mondială va înregistra pierderi de peste 8 miliarde dolari. „Este un lucru dovedit de-a lungul timpului: profitul companiilor aeriene scade dramatic atunci când creșterea PIB-ului estimată pentru anul următor e mai mică de 2%”, a adăugat CEO IATA.

Sursa: www.iata.org

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302