Soluţii pentru reducerea deşeurilor alimentare din restaurante

Soluţii pentru reducerea deşeurilor alimentare din restaurante
person Horeca
access_time_filled

Pot fi bucătăriile restaurantelor sustenabile? Cum pot fi reduse deșeurile alimentare din  sectorul restaurației? Răspunsul la aceste întrebări îl oferă al doilea Raport Global privind Meniurile lansat recent de Unilever Food Solutions. Studiul „Bucătării sustenabile: Reducerea deșeurilor alimentare” atrage atentia asupra modului în care este gestionată problema resturilor alimentare din restaurante, cât și asupra soluțiilor aflate la îndemâna reprezentanților industriei alimentare.
În fiecare an, industria alimentară generează în întreaga lume trei milioane de tone de deșeuri, după cum rezultă dintr-un studiu întocmit anul trecut de Asociația Restaurantelor Sustenabile (Sustainable Restaurant Association).
waste„Cantitatea tot mai mare de deșeuri alimentare rezultate în restaurantele din lumea întreagă ne-a făcut să ne implicăm într-o campanie de informare asupra risipei de alimente. Prin soluțiile propuse, cât și prin campaniile de educare a publicului larg, ne alăturăm partenerilor noștri din industria de horeca în lupta de a reduce deșeurile alimentare”, a declarat Maria Gavrilescu, Chanel Marketing Leader în cadrul UFS România.
Vina pentru cantitățile enorme de resturi alimentare din restaurante o au atât consumatorii – care nu sunt obișnuiți să ia mâncarea rămasă în farfurie, acasă -, dar și angajații din restaurante care nu încurajează consumatorii să-și ia mâncarea la pachet.
În general, consumatorii de restaurante sunt conștienți de proporțiile problemei și vor să știe mai mult, arată noul Raport Global privind Meniurile: 74% dintre participanți susțin că e important să afle ce se întâmplă cu deșeurile alimentare. Îngrijorarea pare mai mare în țările aflate în curs de dezvoltare: 87% dintre non-occidentalii chestionați se arată preocupați de modul în care sunt gestionate resturile alimentare din localuri, în timp ce în lumea occidentală 80% dintre respondenți spun că problema este importantă.
restFoarte important este faptul că 70% dintre non-occidentali se arată dispuși să plătească mai mult pentru a mânca în localuri care utilizează soluții ecologice pentru a scăpa de deșeurile alimentare. La nivel global, 48% dintre cei chestionați susțin că guvernele ar fi responsabile de rezolvarea acestei chestiuni.
În acest context, UFS își propune să colaboreze cu toți colegii din industria alimentară și cu parteneri externi pentru a încuraja crearea de coaliții „Uniți împotriva Deșeurilor Alimentare” („United Against Waste”) în toată lumea. Aceste coaliții vor reuni grupuri de experți locali din industrie – bucătari, operatori, experți în sustenabilitate, inclusiv din cadrul diviziei locale a UFS – pentru a găsi împreună soluții pentru reducerea acestui tip de deșeuri. Toți reprezentanții acestei industrii trebuie să privească atent la modul în care sunt realizate stocurile de materii prime, la flexibilitatea meniurilor puse la dispoziția clienților, la dimensiunile porțiilor, adică la întregul traseul al produselor, de la fermă sau de pe câmp până la farfurie și, mai departe, în coșul de gunoi. 
Un nou serviciu UFS, care crește eficiența bucătăriilor
„Rezultatele Raportului Global privind Meniurile demonstrează că, în problema deșeurilor alimentare, centrul atenției se mută de la bucătăriile proprii către cele din restaurante. Cercetările anterioare au arătat că un procent tot mai mare din aceste resturi sunt generate în faza preparării mâncării. Prin urmare, trebuie să-i ajutăm pe bucătari și pe operatori să reducă nivelul acestor deșeuri”, explică Sergio Perelman, director global pentru sustenabilitate în cadrul UFS.
bucatarUFSPentru a veni în ajutorul bucătarilor cu soluții eficiente, UFS lansează un nou serviciu, cu ocazia difuzării celui de-al doilea Raport Global privind Meniurile: „Lucrează inteligent pentru a te deștepta în privința deșeurilor” („Work Smart to Wise up on Waste”).  Acest serviciu își propune să-i ajute pe reprezentanții industriei să crească eficiența bucătăriilor prin scăderea cantității de resturi și, implicit, să-și transforme afacerile într-unele mai rentabile; să preia o responsabilitate sporită în gestionarea acestei probleme și să-i facă pe consumatori să comunice mai mult pe această temă; să atragă noi consumatori prin istorisirea poveștilor de succes în gestionarea resturilor alimentare.
Totodată, UFS va continua să le ofere bucătarilor și operatorilor un plus de inspirație în crearea de mâncăruri gustoase, naturale și sănătoase, precum și produse provenite din agricultură sustenabilă.  „Ținta noastră, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, e să creăm soluții inteligente pentru bucătari și operatori, pentru a reduce cantitatea globală de deșeuri alimentare. Aceste soluții inteligente îi vor ajuta să reducă impactul asupra mediului și le vor permite să economisească, într-o perioadă economică ce se menține dificilă”, mai spune Sergio Perelman.
Despre raport
Cel de-al doilea Raport Global privind meniurile a fost realizat de BrainJuicer, în parteneriat cu Salt PR, pe baza unui chestionar aplicat unui număr de 3.500 de respondenți din șapte țări (Statele Unite, Marea Britanie, China, Germania, Rusia, Brazilia și Turcia), care mănâncă în oraș cel puțin odată pe săptămână.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302