Sustenabilitatea în industria hotelieră, de la teorie la practică

Sustenabilitatea în industria hotelieră, de la teorie la practică
person Horeca
access_time_filled

Sustenabilitatea a devenit în ultimii ani o prioritate pentru hoteluri din întreaga lume. Acestea au înțeles că viitorul în industria ospitalității este fie “verde” fie nu va mai fi deloc. Reducerea consumului de energie, ca parte a politicii de sustenabilitate, a intrat în atenția hotelierilor, care au început să-și îndrepte atenția spre surse regenerabile de energie.

Hotelurile sunt, în mod normal, mari consumatoare de energie, deseori funcționând 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, au nevoie de iluminare continuă, căldură ori aer condiționat. Provocarea hotelierilor este cum să diminueze consumul de energie (și implicit costurile cu energia) fără să afecteze confortul oaspeților.

Deși nu putem vorbi de un fenomen extins în România, preocuparea pentru reducerea consumului de energie în industria hotelieră este totuși în creștere. Este important de menționat că 3 hoteluri din România și-au asumat angajamentul de a deveni Hoteluri aproape Zero Energie, în cadrul proiectului european Nearly Zero Energy Hotels (neZEH), fiind, alături de alte 13 hoteluri din Uniunea Europeană, deschizătoare de drumuri și exemple de bune practici la nivel european.

grandhotelbalvanyos

Unul din aceste hoteluri este Grand Hotel Balvanyos. Olimpia Gaszpar, Operation Manager, a acceptat să ne împărtășească din “călătoria” hotelului spre ținta “Hotel aproape Zero Energie”.

Grand Hotel Balvanyos este hotel pilot în cadrul proiectului european Nearly Zero Energy Hotels. Cum ați ajuns hotel pilot în cadrul acestui proiect și ce v-a determinat să acceptați această provocare?

Grand Hotel Balvanyos, acum hotel pilot în proiectul european Nearly Zero Energy Hotels, nu cunoștea în urmă cu 3 ani conceptul neZEH, însă era preocupat de eficientizarea consumului energetic, din necesitate. Pur și simplu facturile de energie electrică și gaz metan nu ne făceau fericiți. Echipa neZEH, prin prisma raportului de audit energetic, a studiului de fezabilitate și a suportului tehnic, ne-a ajutat să “mergem” pe drumul cel bun și să devenim promotori ai conceptului neZEH (Hotel aproape zero energie).

Ce înseamnă un hotel cu consum de energie aproape zero și ce a însemnat, concret, pentru Grand Hotel Balvanyos, participarea la proiectul neZEH?

O “Clădire cu consum de Energie aproape Zero” este o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, iar responsabilitatea unui mediu sănătos și durabil pentru generațiile viitoare, prin conceptul “consum de energie aproape zero”, este un obiectiv ce stă la baza politicii de management a Grand Hotel Balvanyos.

Au fost realizate audituri energetice de către auditori certificați, iar aceștia ne-au propus concret măsurile de eficiență energetică, estimând și costurile prevăzute pentru renovare. Ulterior s-a realizat studiul de fezabilitate care include rata rentabilității pentru fiecare măsură propusă. La Grand Hotel Balvanyos, valoarea totală a proiectului ajunge la 500.000 EUR. împreună cu partenerii noștri neZEH, au fost identificate, prin Auditarea Energetică a clădirii, măsurile ce ne permit atingerea obiectivului stabilit:

  • avem sisteme pentru decuplarea de la alimentarea cu energie electrică în perioada de neocupare a camerelor.
  • am început înlocuirea lămpilor cu halogen incandescente și fluorescente, cu lămpi LED.
  • la centrul SPA s-a implementat sistemul de management al clădirii de tip BMS (reglare automată centralizată cu un consum energetic eficient, reglarea automată a încălzirii, ventilației, aerului condiționat și iluminatului), urmând extinderea acestuia la hotel.
  • sistemul privind cogenerarea pe gaz metan este montat și finalizat.
  • termoizolarea conductelor din centrala termică este de asemenea finalizată.
  • este realizată montarea bateriilor de condensatoare la stația de pompare pentru reducerea pierderilor la energia electrică reactivă.

Ca și soluții de implementat în viitor, până în 2023, ne vom concentra atenția pe:

  • reducerea pierderilor de energie prin anvelopare.
  • instalarea de panouri fotovoltaice.

Care sunt rezultatele pe care le-ați atins până acum în ceea ce privește creșterea sustenabilității hotelului?

Lucrările de renovare au fost inițiate și deși procesul este unul de lungă durată, după implementarea tuturor măsurilor propuse prin documentele tehnice realizate, estimăm o reducere a consumului de energie față de situația actuală cu 81% și o reducere a emisiilor de CO2 cu 76,67%.

grandhotelbalvanyos2

Cât de importantă este în opinia dumneavoastră sustenabilitatea în industria hotelieră?

Pentru a vă răspunde la această întrebare, vă rog să-mi permiteți să-l citez pe domnul Szarvadi Lorand, proprietar Grand Hotel Balvanyos, care în data de 17 martie 2016 a prezentat proiectul la Bruxelles, în cadrul evenimentului “Nearly Zero Energy Hotels for Achieving Low Carbon Growth in Europe”.

„A transforma un hotel într-o clădire aproape Zero Energie înseamnă nu doar economii de energie și reducerea costurilor operaționale, ci și un nou segment de piață dedicat „sustenabilității”, format atât din clienți, cât și din instituții interesate de conceptul dezvoltării durabile. Clienții noștri ne vizitează pentru a petrece un sejur departe de zgomotul cotidian urban, cu programe și activități în aer liber și multiple posibilități de relaxare. Alături de echipa neZEH, parteneri de nădejde în călătoria noastră spre a deveni un „Hotel aproape zero Energie”, prin promovarea unei conduite responsabile față de mediul înconjurător avem convingerea că vom putea oferi oaspeților noștri un confort sporit și un stil de viață sănătos”.

De ce ați recomanda și altor hoteluri din România să se alăture conceptului neZEH?

Protecția mediului este esențială pentru prosperitatea noastră viitoare. Dacă dorim să menținem un standard de viață sănătos trebuie să adoptăm măsuri decisive pentru a proteja mediul natural, pentru a-i oferi posibilitatea de a se regenera și de a furniza în continuare resursele de care depindem, cum ar fi aerul curat și apa nepoluată.

Acest lucru înseamnă ca va trebui să producem mai mult confort cu un consum mai redus de energie, să utilizăm resursele în mod durabil și să le gestionăm mai eficient. Strategia „green attitude” poate transforma un hotel deosebit într-o destinație „must go”, prin prisma plus valorii adăugate.

Inițiativa europeană Hoteluri aproape Zero Energie (neZEH)

Inițiativa europeană Hoteluri aproape Zero Energie (neZEH) are ca scop accelerarea ratei de renovare a hotelurilor existente, pentru ca acestea să devină Clădiri aproape Zero Energie.

La nivel european, 16 hoteluri provenind din 7 țări europene (Croația, Franța, Grecia, Italia, România, Spania și Suedia) au fost selectate pentru a deveni Proiecte Pilot în cadrul proiectului european Nearly Zero Energy Hotel (neZEH). Cele 3 hoteluri selectate din România au fost: Balvanyos Grand Hotel – Târgu Secuiesc, Cubix Hotel – Brașov și Kolping Hotel – Brașov.

Inițiativa neZEH se desfășoră pe o perioadă de 3 ani (2013-2016) și este co-finanțată prin Programul Energie Inteligentă .Europa (IEE), al Comisiei Europene. Proiectul este condus de un consorțiu format din 10 parteneri din 7 state UE. Partenerul din România este Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov.

DESPRE BALVANYOS RESORT

Balvanyos Resort, situat într-o splendidă zonă, este o oază de liniște cu aer curat, înconjurat de munții și pădurile din jurul Lacului Sf Ana, pe DN 11C între Târgu Secuiesc și Bixad – km 23.

Valoarea totală a investiției se ridică la 10.000.000 EUR și aparține familiei Szarvadi (Lorand și Zsuzsanna). Din această sumă, 3,5 milioane euro au fost investiți în centrul SPA – Grand Santerra Spa.

grandsanterraspa

Balvanyos Resort cuprinde: Grand Hotel Balvanyos**** stele, un centru de conferințe, Grand Santerra Spa, Balvanyos Adventure Park și Hanul Paprika & Grădina de vară.

Grand Hotel Balvanyos**** stele dispune de 110 camere cu vedere spectaculoasă spre munți, cuprinzând camere twin, queen, în regim single sau double, junior suite și un apartament cu 2 dormitoare pentru familii mai mari, decorate modern si prietenos.

Centrul de conferință se compune din 4 săli de conferință de diferite dimensiuni, dotate cu toate facilitățile necesare desfășurării unei conferințe, la cele mai înalte standarde.

Grand Santerra Spa este un loc de relaxare și sănătate ce se întinde pe 2000 m2, integrat perfect cu natura. Centrul Spa contribuie la farmecul acestui loc, oferind spații interioare și exterioare superbe: bazine cu ape și hidromasaje, saloane de masaj, saune, băi cu aburi, camera salină și mofetariu. Centrul mai cuprinde o sală de fitness profesională cu o terasă exterioară de unde pornește o pistă de alergare de 1,7 km, și facilități de balneo-fizioterapie și de recuperare.

Hanul Paprika & Grădina de vară formează zona rustică a complexului hotelier și cuprinde un restaurant și o terasă special amenajată pentru gustări tradiționale.

Diana SBâRCEA

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302