Noi măsuri de sprijin pentru firmele din sectorul HoReCa, anunțate de Ministerul Economiei

Noi măsuri de sprijin pentru firmele din sectorul HoReCa, anunțate de Ministerul Economiei
person Horeca
access_time_filled

Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență inițiată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice plug – in, prin Programul de finanțare “ELECTRIC – UP”. Programul beneficiază de o alocare bugetară de 100 milioane de euro.

Măsurile luate urgent de Guvern vizează compensarea unor pierderi de capital financiar și de resurse umane în categoria întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA, înregistrate în urma situației sanitare.

Orice criză reprezintă și o oportunitate, iar Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri vine în sprijinul antreprenorilor din domeniul HORECA pentru a le permite să-și crească eficiența energetică, contribuind, în același timp și la atingerea ținelor de reducere a gazelor cu efect de seră. Este o măsură de tip win-win, în care operatorii economici destul de greu încercați în această perioadă și lipsiți, în anumite cazuri, de capitalul necesar investițiilor, primesc o gură de oxigen, în timp ce contribuim la crearea unui mediu economic competitiv și sustenabil. Sunt ferm convins că acest program va da roade rapid, atât în ceea ce privește performanța economică și sustenabilitatea societăților comerciale, cât și în ceea ce privește țintele de mediu”, a declarat Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

finantarehorecaenergieelectrica

Atingerea obiectivelor asumate de România privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea capacității de producere de energie electrică din surse regenerabile și creșterea eficienței energetice reprezintă, de asemenea, acțiuni esențiale ale Guvernului, în contextul adoptării documentului.

Prin proiectul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri se asigură finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.

Obiectivele programului MEEMA vizează creșterea gradului de  utilizare a surselor regenerabile de energie, precum și a eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și, opțional, livrarea surplusului de energie electrică  în rețeaua națională de energie electrică, precum și dezvoltarea infrastructurii de alimentare a autovehiculelor cu energie electrică în domeniul HORECA, stimularea utilizării autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic.

Sumele necesare implementării Programului de finanțare se asigură anual, de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu destinația finanțării proiectelor în eficiență energetică și dezvoltării capacităților de producere de energie din surse regenerabile, cu impact asupra reduceri emisiilor de gaze cu efect de seră, în bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302