Gala UniChef CUP 2022

Gala UniChef CUP 2022
person Horeca
access_time_filled

UniChef România este un proiect educațional prin care bucătarii învață, în mod practic, de la Chefi traineri experimentați, acumulând cunoștințe și informații din domeniul HoReCa pentru o perfecționare constantă în gastronomie. Proiectul a început în 2016 și este organizat de Unilever Food Solutions România, prin cursuri susținute de Chefi traineri în mai multe orașe ale țării, pe tematici specifice.

În decursul a 7 ani, aplicația UniChef a acumulat 33 de module de curs în format video, 149 rețete, un incubator despre Delivery cu 10 sesiuni esențiale pentru un business HoReCa profitabil, două workshop-uri despre bucătăria vegană și street food, sesiuni de mentorat #AskTheChef, concursuri, tombole, articole și informații utile despre UniChef CUP. Toate acestea sunt dedicate comunității bucătarilor profesioniști.

Proiectul a consolidat o comunitate activă cu aproape 2000 de membri, pe care îi ajută să își perfecționeze tehnicile, ea fiind destinată atât pentru Chefii cu experiență, cât și pentru cei care sunt în curs de dezvoltare și doresc să acumuleze cât mai multe cunoștințe.

În fiecare an, experiența galei UniChef creează o conexiune între traineri și noua generație de bucătari care își doresc să aprofundeze tainele gastronomiei și să evolueze. Fiecare ediție se axează pe trendurile culinare ale momentului și pe noile tehnici de gătit.

8 finaliști determinați să câștige marele premiu UniChef CUP și 3 demonstrații culinare de excepție

Concursul UniChef CUP 2022 a avut ca mare premiu un training culinar de două zile în restaurantul lui Chef Roberto Fani din Luxembourg (RISTORANTE FANI – Restaurant Gastronomique Luxembourg). Peste 30 de participanți din întreaga țară au intrat în concurs și doar 8 dintre aceștia au ajuns în marea finală, unde au gătit live 2 preparate: un starter și un main course.
Anul acesta, în cadrul finalei UniChef CUP au avut loc și trei demonstrații culinare de excepție susținute de către Chef Liviu Preda, ambasador The Vegetarian Butcher și trainer UniChef, Chef Robert Voicu, Executive Chef Unilever Food Solutions România și Chef Roberto Fani de la RISTORANTE FANI Luxembourg.
Chef Liviu Preda a prezentat o rețetă vegană delicioasă: lasagna descompusă cu ragu vegan, aromatizată cu busuioc și asezonată cu caju și drojdie inactivă, pregătită cu NoMince din gama The Vegetarian Butcher.

La cea de-a doua demonstrație culinară, Chef Robert Voicu a pregătit un mușchiuleț de porc în crustă de șorici crocant și miez de nucă copt, trunchi de varză gratinată, roșii coapte cu cimbru și usturoi, sos demi-glace cu infuzie de cimbru și mousse de ardei copt.

În cadrul ultimei demonstrații culinare, Chef Roberto Fani a încântat publicul cu o rețetă inedită: ouă de prepeliță poșate cu mousse de parmigiano reggiano.
În prezent, Roberto Fani este Cheful bucatariei în restaurantul propriu, RISTORANTE FANI din Luxembourg, iar parcursul său a fost marcat de o stea Michelin în 2017 și premiat drept bucatarul anului de către Gault et Millau în 2019.
Evenimentul cu și despre bucătari și pasionați în gastronomie a avut alături parteneri de top, care au contribuit la realizarea evenimentului și cărora dorim să le mulțumim.
Multumim Diversey Romania, Thermomix, Chef Works, Microgreens, Leida și Hausmann World, pentru întregirea experienței UniChef!

Punctul culminant al evenimentului a fost jurizarea preparatelor pregătite de finaliștii UniChef CUP 2022.

Gazda de anul acesta a fost Silvia Ion, managing partner la Horeca Insight Magazine. La începutul evenimentului, Silvia a prezentat audienței informații despre cei 8 finaliști, despre juriu, dar și despre programul UniChef. Apoi au luat cuvântul Evelina Baroiu, Marketing Leader Romania pentru Unilever Food Solutions, divizia HoReCa și Sorin Iozu, CD Manager România Unilever Food Solutions, care au prezentat în detaliu viitorul proiectului UniChef.
La ora 11:00 s-a dat startul oficial al concursului, surpriza de anul acesta constând într-un black box. Astfel că, toți cei opt concurenți au avut provocarea de a găti câte două preparate care să fie în ton cu tematica aleasă de juriu și anume “PATRU ANOTIMPURI”, aceasta fiind și tematica tuturor celor cinci evenimente regionale de anul acesta.

După ridicarea black box-ului și dezvăluirea ingredientelor obligatorii, finaliștii au avut la dispoziție 15 minute să își scrie rețetele pe care vor urma să le prepare și apoi să le prezinte juriului.
La starter ingredientele obligatorii au fost: Knorr Condiment Lichid Roast Umami, păstârnac și ouă de prepeliță. În timp ce, din main course nu puteau să lipsească Knorr Bulion Lichid Vită, cotletul de miel și conopida.
Primul concurent a intrat în bancul de lucru la 11:30 și apoi fiecare a intrat la un interval de 15 minute distanță. Pe durata concursului, în timp ce tigăile sfârâiau, cuțitele tocau cu rapiditate, mânuite de către finaliști și emoțiile erau la cote maxime, au avut loc și cele trei demonstrații culinare, spre deliciul audienței.
Finaliștii au impresionat juriul cu preparate creative care au stârnit apetitul publicului, chiar dacă degustarea pentru invitați a fost doar vizuală.


Concurenții UniChef CUP 2022 au fost:
Florin Bișoc – Perla Moldovei, Slănic Moldova;
Alexandru Florin Ciurea – Golden Tulip Ana Tower, Sibiu;
Tiberiu Csiszer – Butoaiele Transilvaniei, Mediaș;
Raul Mihai Marin – Karma Lounge, Brașov;
Joel Mondelo – Zen Sushi Pipera, București;
Liviu Morărescu – Mariko Inn, Roman – aflat pentru a doua oară în finala UniChef CUP;
Codruț Murgu – Rivière Brasserie, Timișoara – aflat pentru a doua oară în finala UniChef CUP;
Caius Mihai Sicoe, Merlot, Timișoara.

După o jurizare strânsă și multe emoții, a fost ales câștigătorul marelui premiu și anume Chef Liviu Morărescu, din Roman. La starter a gătit un piure din păstârnac cremos cu stracciatella din quinoa, ou de prepeliță cu miez cleios servit cu icre de manciuria, biscuiți cu varză roșie și quinoa, ulei cu clorofilă din măcriș, carpaccio din dovleac aromatizat cu Knorr Condiment Lichid Citrus Fresh și crumbles din varză roșie.
Iar pentru main course a pregătit un cotlet de miel cu farsă exterioară aromatizată cu pesto din roșii cherry servit cu migdale sărate și inserție de chivas, mousse din conopidă afumată, textură din păstârnac prăjit, praz copt și afumat cu lemn de măr, sos din vin roșu cu caramel, piure din dovleac copt cu curry și cappuccino din cafea și migdale.
Locurile 2 și 3 au fost acordate lui Chef Codruț Murgu din Timișoara și Chef Raul Mihai Marin din Brașov.

Premiile acordate au fost următoarele:

Premiul I, câștigat de Chef Liviu Morărescu, a constat într-un training culinar la restaurantul cu stea Michelin al lui Chef Roberto Fani din Europa, împreună desigur, cu trofeul UniChef CUP;
Al doilea premiu a constat într-un Thermomix și a mers către Chef Codruț Murgu;
Pentru al treilea premiu, echipa a pregătit o trusă de cuțite profesionale care a fost înmânată lui Chef Raul Mihai Marin.


Pentru jurizarea acestei ediții le mulțumim chefilor Liviu Preda, Ciprian Nicolescu, Nico Lontras, Cristian Dumitru și lui Chef Roberto Fani. Aceștia au dat dovadă de multă implicare, fiind alături de cei 8 finaliști cu sfaturi utile pentru viitorul lor profesional, motivându-i să ofere tot ce este mai bun în cadrul competiției UniChef CUP 2022, dar mai ales în meseria pe care și-au ales-o.
Evenimentul nu ar fi fost la fel fără sprijinul și prezența partenerilor, cărora le mulțumim încă o dată pentru implicare și susținere: Diversey Romania, Thermomix, Chef Works, Microgreens, Leida și Hausmann World.

ComplimenteBucatarului, noul proiect sub umbrela UniChef
Tot în cadrul galei UniChef CUP, a fost prezentat comunității și cel mai nou proiect UniChef, #ComplimenteBucatarului, un proiect care își propune să creeze o legătură directă între consumatorul final și bucătar. Acest proiect își dorește să impulsioneze consumatorii din România să aprecieze munca depusă de bucătarii din restaurante și să ia inițiativa de a oferi complimente acestora.
De cele mai multe ori, clientul postează despre experiența culinară trăită, încarcă o fotografie cu preparatul, dă tag locației, dar foarte rar ajunge să afle cine este omul care a gândit și pregătit preparatul pe care tocmai l-a savurat din plin.
Aceasta este schimbarea pe care proiectul o propune: Să încurajăm clienții să afle cine este în spatele preparatelor, să-l menționeze în postările de pe social media și să-i ofere sincere #ComplimenteBucatarului!

Ești bucătar profesionist? Intră pe UFS.COM în secțiunea UniChef și completează formularul ca să fii parte din comunitate.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302