Angajările în hoteluri și restaurante stagnează

Angajările în hoteluri și restaurante stagnează
person Horeca
access_time_filled

angajarihoteluriCei care doresc să se angajeze în sectorul Hoteluri și restaurante în intervalul octombrie – decembrie 2013 (trimestrul IV din acest an) se pot aștepta la cel mai defavorabil climat de angajare înregistrat din trimestrul IV al anului 2010 și până în prezent, se arată în Studiul privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă pentru trimestrul IV din 2013, realizat de ManpowerGroup România.

Studiul a fost realizat prin intervievarea unui eșantion reprezentativ de 625 de angajatori din 10 sectoare de activitate din România, inclusiv sectorul Hoteluri și Restaurante. Toți participanții la studiu au răspuns la întrebarea: „Cum anticipați că vor evolua angajările totale din locația dumneavoastră, vreme de 3 luni, până la sfârșitul lunii decembrie 2013, în raport cu trimestrul în curs?”

Angajatorii din România raportează perspective statice de angajare pentru intervalul octombrie – decembrie 2013, potrivit studiului. 74% din cei 625 de angajatori români intervievați spun că în intervalul octombrie – decembrie 2013 nu intenționează nici să-și crească, nici să-și descrească numărul total de angajați din locația unde-și derulează activitățile. 12% dintre respondenți au planuri de creștere a volumului total de angajări, în timp ce alți 12% se așteaptă la o scădere a acestora în același interval.

Pespective slabe de angajare în sectorul Hoteluri și Restaurante, în T4 din 2013

Referitor la cele 10 sectoare de activitate analizate, intențiile de angajare cele mai ferme se raportează în Industria Prelucrătoare, a cărei Previziune Netă de Angajare este de + 12%. La polul opus se situează sectorul de Construcții, unde Previziunea Netă de Angajare este de -15%. Perspective slabe de angajare în următorul trimestru se întâlnesc și în sectorul Hoteluri și Restaurante. 

Astfel, cei care caută să se angajeze în sectorul Hoteluri și restaurante în următorul trimestru se pot aștepta la cel mai defavorabil climat de angajare înregistrat din trimestrul IV/2010 și până acum, în condițiile unei Previziuni Nete de Angajare de -2%. Intențiile de angajare s-au redus cu 4 puncte procentuale față de trimestrul trecut și sunt cu 8 puncte procentuale sub cele declarate în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit ManpowerGroup România, planurile de angajare sunt în scădere față de trimestrul trecut în 8 sectoare de activitate și toate cele 10 sectoare raportează planuri de angajare mai reduse decât în trimestrul IV din 2012.

Cele 10 sectoare analizate sunt: Administrație publică și servicii sociale; Agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit; Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Construcții; Energie electrică, gaze și apă; Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri; Hoteluri și Restaurante; Industria extractivă; Industria Prelucrătoare; Transport, depozitare și comunicații.

Constatăm o abordare prudentă a activităților de angajare, specifică unei nesiguranțe a angajatorilor în legătură cu climatul economic. Pe de-o parte, cifrele sugerează că în trimestrul IV cei care-și vor căuta un loc de muncă în unele regiuni ale țării sau în anumite sectoare de activitate se vor confrunta cu dificultăți. Pe de altă parte, chiar dacă intențiile de angajare din trimestrul viitor sunt mai degrabă slabe, faptul că aproape trei sferturi dintre angajatori intenționează să păstreze neschimbat numărul de angajați pe care îl au în prezent, poate semnala că piața muncii a ajuns într-un punct de echilibru„, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Procentul de angajatori care nu se așteaptă la nicio schimbare a dimensiunii forței de muncă este, de altfel, cel mai mare din istoria Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă în România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302