Povestea unui dop

Povestea unui dop
person Horeca
access_time_filled

Dopul de pluta este o piesa cilindrica sau uneori putin conica care serveste la astuparea sticlelor. Materialul din care este confectionat este cat se poate de natural fiind recoltat din stejarul de pluta – Quercus suber. Nu intamplator a fost ales sa conditioneze cat mai bine vinul prin astuparea sticlei. Pluta este impermeabila pentru apa, nu lasa gazele sa patrunda, este comprimabil, elastic si este mai usor decat apa. Toate aceste caracteristici ale materialului provenit din tesutul protector secundar (dupa coaja) al stejarului de pluta au nascut un produs extrem de util pentru pastrarea vinului in buteliile de sticla. Nu trebuie uitat ca pana la dopul aproape perfect de azi s-au experimentat nenumarate materiale, anticele amfore fiind astupate cu calti inmuiati in ulei de masline. Nu se stie exact cine a inventat dopul de pluta, desi cateva legende il desemneaza pe vestitul calugar Dom Perignon. Aria de vegetatie a stejarului de pluta este foarte restransa, fiind situata in Europa de sud-vest si Africa de nord. Principalul producator de pluta este Portugalia, alaturi de Spania, Algeria, Maroc, Franta , Italia si Tunisia. Nu intram in amanuntele de tehnologie a fabricatiei si vom trece direct la produsul finit.

–     Dopurile pentru vinurile supuse invechirii – de vinoteca au diametrul cuprins intre 24 si 28 mm si o lungime variabila 39-54 mm, fiind confectionate din cea mai buna calitate de pluta. Se va tine cont ca o sticla clasica tip Bordeaux are diametrul interior al gatului intre 17 si 17,2 mm si dopul nu poate avea un diametru mai mare, decat cu 7-8 mm.
–     Dopurile „twin-top” sunt din pluta macinata (aglomerata) cu rondele la capete. Au diametru intre 24 – 28 mm si lungimi intre 39 – 44mm, fiind folosite de obicei pentru vinurile care se consuma intre 6 luni si doi ani de la producere.
–     Pentru spumante, dopurile pot fi realizate complet din pluta aglomerata sau cu doua rondele la capatul interior. Se fabrica in trei categorii de calitate, avand dimensiunea standard de 30,5 – 40 mm. Dupa deschiderea spumantului dopul „infloreste” certificand astfel calitatea vinului.
–     Dopurile aglomerate si cele colmatate sunt recomandate vinurilor tinere si sunt produse realizate pentru obtinerea unor costuri mai mici la imbuteliere.
–     Dopul de pluta este „supapa” prin care vinul respira, este amintirea ce ne poate ramane dupa degustarea unui vin grandios, este locul unde producatorul isi trece cu mandrie numele, dar… poate fi si un dezastru pentru vin daca a mucegait.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302