Statul va încasa de 15 ori mai mult de la restaurante și baruri după aplicarea impozitului specific

Statul va încasa de 15 ori mai mult de la restaurante și baruri după aplicarea impozitului specific
person Horeca
access_time_filled

impozitrestauranteDoar 5% dintre restaurantele și barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajungeau în 2013, de exemplu, la suma de doar 20 de milioane de lei pe an. După ce se va introduce impozitul specific, care prevede ca toți operatorii să plătească o taxă, indiferent dacă au sau nu profit, încasările la bugetul statului vor crește de 15 ori, susține Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA). Cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita în jur de 1.000 de lei pe an, sumă care nu poate afecta activitatea firmei respective.

Impozitul specific votat recent de Parlament este, pentru industria HORECA, un pas înainte pentru o concurență loială, iar Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România  îl consideră binevenit în industria ospitalității. Asociația HORA este alături de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FTPR) în susținerea acestui impozit, care va ajuta la transparentizarea pieței de restaurante.

Dacă președintele Klaus Iohannis va promulga legea impozitului specific votată la sfârșitul lunii iunie în Parlament, hotelurile, barurile și restaurantele vor plăti, începând din 2017, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelului profitului, un impozit special, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spațiului alocat activității.

Ideea înlocuirii impozitului pe profit cu un impozit specific s-a născut cu câțiva ani în urmă, pornind de la realitatea din industria HORECA, unde foarte puțini operatori sunt, oficial, profitabili, motiv pentru care nu plătesc impozit pe profit. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive: fie vânzările reale nu se declară, fie au găsit alte mijloace de înregistrare a cheltuielilor off shore, fie își amortizează continuu investițiile.

Astfel, dacă vorbim concret, toate firmele din țară care au cod CAEN „Restaurante Baruri” abia dacă plătesc împreună, anual, puțin peste 20 de milioane de lei impozit pe profit. Din calculele HORA, după ce se va aplica impozitul specific, statul va încasa de 15 ori mai mult de la restaurante și baruri, respectiv peste 300 de milioane de lei.

Nu este corect ca doar 5% din jucători să declare că înregistrează profit la sfârșit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele și barurile din România sunt profitabile, adică de zece ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulți ani, pe lângă restaurante și baruri care funcționează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme„, a declarat Dragoș Petrescu, președintele HORA.

HORA a demarat dezbaterile pe acest proiect cu ani în urmă, cu fostul ministru pentru IMM-uri, Turism și Mediul de Afaceri, Maria Grapini și le-a continuat cu fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. în urma analizei atente a pieței s-a ajuns la o formulă de calcul prin care cel mai mic bar/restaurant dintr-o comună va achita (conform legii votate în Parlament) 1.078 de lei pe an (adică 90 de lei pe lună), iar cel mai mare restaurant din București va plăti un impozit specific de 38.439 de lei pe an (adică 3.202 lei pe lună).

Sigur, nu este o lege perfectă și în mod categoric ar putea fi îmbunătățită, însă este un pas înainte pentru o competiție loială și pentru transparentizarea pieței de restaurante„, a mai spus Dragoș Petrescu, președintele HORA. 

în ultimii ani, în industria restaurantelor s-au făcut progrese importante. ANAF a reușit să crească veniturile din TVA și, mai ales, a determinat conformarea voluntară a multor operatori. HORA și FTPR au sprijinit ferm acțiunile ANAF și sprijină în continuare impunerea impozitului specific în aceeași direcție.

Argumentele contra, venind de la guvernul tehnocrat, le înțeleg și le respect. Ar trebui ca toți jucătorii din industrie să plătească impozitul de 16% din profit. De acord. Dar ce se întâmplă însă când statul nu poate colecta acest impozit? Este corect să plătească doar unii, foarte puțini?„, a afirmat Dragoș Petrescu.

Patronatul HORA a fost înființat în anul 2013, iar printre membrii săi se numără restaurante, baruri și cluburi importante din România.

Sursă foto: www.askdrmanny.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302