Tendințe inspiraționale pentru angajatori

Tendințe inspiraționale pentru angajatori
person Aida Chivu, consultant HR
access_time_filled

Încă de la începutul acestui an se tot vorbește despre creșterea salariilor în HoReCa. Se ştie că acest domeniu a fost afectat destul de mult, și din acest punct de vedere, de schimbările economice din ultima perioadă. Multe businessuri au încercat să supravieţuiască importând forţă de muncă din afara ţării, altele au căutat să mărească salariile pentru a atrage oameni alături de care să poată să îşi facă treaba, dar şi să îi păstreze pe cei buni lângă ei. Nu este simplu pentru nimeni!

Suntem într-o alergare continuă din care nu câştiga nimeni pe termen lung, doar încercăm să trecem peste o perioadă care pare să nu se mai termine. Care ar putea fi soluţia unui echilibru este greu de spus, dar sunt câteva tendinţe care pot fi inspiraționale şi pentru angajatorii din HoReCa. Deşi se aplică mult în alte domenii, unde este mai simplu de creat un sistem clar şi transparent, există anumite aspecte care pot fi aplicate şi aici.
*Unul dintre aceste aspecte ține de transparența salariilor în domeniu şi împărţirea lor pe diverse zone ale ţării. Sunt platforme care încearcă să aşeze într-o ordine salariile din diverse domenii, pe categorii de funcţii, tocmai pentru a fi mai uşor, atât pentru candidaţi, cât şi pentru angajatori.
*Zona de beneficii a început să îşi facă şi ea loc, uşor – uşor, în piaţă. Şi aici ne referim la acele forme de motivare ale angajaţilor care nu intră în salariul lor de bază, dar le rotunjeşte veniturile. Pot fi de la diverse bonusuri până la transport, masă etc.
Să le luăm pe fiecare în parte şi să le găsim punctele bune şi cele mai puţin bune sau greu de implementat.

Transparenţa salariilor
Numărul mic al celor care activează în acest domeniu faţă de nevoia reală i-a determinat pe mulţi operatori HoReCa să prezinte nişte oferte de angajare de multe ori ireale. Sumele care se vehiculează că se oferă de către unii angajatori pentru poziţii cheie sunt, în unele cazuri, puţin spus, astronomice, faţă de puterea pieţei. De aceea, multe dintre aceste oferte salariale nici nu se respectă. Pentru că sunt folosite doar ca o instrumente de atragere în cadrul companiei, se plătesc o lună, poate două şi apoi se reduc considerabil.
Se întâlnesc și cazuri în care anumite departamente din cadrul businessurilor HoReCa sunt mult subdimensionate, tocmai pentru a putea face faţă costurilor tot mai mari cu angajaţii.
O altă variantă întâlnită tot mai des este reprezentată de forța de muncă din țările asiatice. Cu această forță de muncă se pot menține costurile generate de salarii la un nivel acceptabil şi se pot acoperi nevoile angajatorilor.
Despre transparența salariilor nu este greu de vorbit în acest domeniu, pentru că de multă vreme ideea de confidenţialitate nu mai este respectată. Aşa că a fost doar un pas până la a le face publice pe diverse platforme de angajare. Dacă această transparență va ajuta sau nu, nu se ştie încă, dar măcar este un pas pentru a mai simplifica procesele de recrutare. Cei care aplică vor şti clar care sunt condiţiile şi cât anume pot primi atât ca salariu, dar şi ca venit total.

Categoriile de angajați pe Litoral
La deschiderea sezonului estival am putut observa schimbări în rândul lucrătorilor de pe Litoral. Astfel, se disting trei categorii:

Angajaţii stabili – sunt aceia care lucrează în acelaşi loc de câteva sezoane. Marea majoritate sunt tineri şi vin în acelaşi loc pentru că se ştiu între ei, cunosc locul, clienţii şi proprietarii.

Proprietarii unor business-uri – din ce în ce mai mulţi se implică în mod direct în activităţi. Îşi aduc restul angajaţilor dintre membrii familiei sau recomandări personale.

Angajaţii asiatici – se pot observa locuri unde numărul angajaţilor români este extrem de scăzut. Sunt în poziţii de coordonare sau în cele esenţiale, unde cei din afara ţării nu au cum să se descurce. În rest, te întâmpină doar oameni care îţi vorbesc în engleză.

Acestea sunt doar tendinţele de anul acesta, care, cu siguranţă, se mai pot schimba până la final de sezon. Odată cu aceste tipologii de angajaţi, partea salarială sau de venituri va fi dificil de pus într-o schemă sau cadru general. Pentru că nu se poate aplica peste tot la fel. Şi de aici vor fi generate discrepanţe mari salariale, care se vor vedea rapid. Este greu de controlat totul, pentru că nu poate exista un sistem la care să se alinieze toată lumea. Mai degrabă vorbim de situaţii particulare care este necesar a fi aşezate piesă cu piesă, de fiecare dată.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302