
Clădiri istorice cu funcționalitate hotel, echilibru între autenticitate și modernitate

În domeniul hotelier, investitorii privați au avut un rol fundamental în România ultimilor 30 de ani în ceea ce privește procesul de a scoate la lumină clădirile-simbol, în special cele situate în Capitală. Potrivit specialiștilor din piață, există un segment important de turiști care preferă să fie cazați, atunci când vizitează un oraș, în locații cu valoare culturală și istorică, fiind pasionați de arhitectură, tradiție, de locuri care trezesc și creează amintiri.
După Revoluția din 1989, multe clădiri-simbol au decăzut dramatic, pierdute în firele încâlcite ale retrocedărilor, birocrației sau ale nepăsării. În ultimii ani însă, datorită presiunii publice, dar și alocării de fonduri prin PNRR și Ministerul Dezvoltării, lucrurile au început să se schimbe.
Pe segmentul ospitalității, și-au făcut simțită prezența investitorii privați, care, prin investițiile lor, au sprijinit comunitatea locală, fiind totodată conștienți că o construcție cu o istorie mai mult decât fascinantă, care continuă și în zilele noastre, poate să își cucerească vizitatorii.
Doar în Centrul Vechi al Bucureștiului, trei astfel de clădiri, încadrate ca monumente istorice, trăiesc o nouă viață după ce au fost restaurate, consolidate și readuse în fața publicului ca hoteluri de 4 și 5 stele: The Marmorosch Bucharest Hotel, Hilton Garden Inn Bucharest Old Town și Europa Royale. Toate aceste trei clădiri sunt gestionate de compania Apex Alliance Hotel Management (AAHM), parte a grupului Apex Alliance. Încă de la începutul activității, una dintre prioritățile strategice ale acestei companii a fost revitalizarea clădirilor istorice, nu doar în România, ci în toate țările în care grupul activează, și transformarea lor în clădiri de referință și destinații pentru orașe. ”Această abordare nu doar că sprijină comunitatea locală, dar transformă fundamental fața Bucureștiului, care devine un oraș dinamic, vibrant, și o destinație culturală cu personalitate și poveste”, explică Vytautas Drumelis, partener în grupul Apex Alliance.
Marmorosch, o clădire a simbolurilor
Povestea clădirii Marmorosch de pe strada Doamnei, numărul 2, de la intrarea în Centrul Vechi al Capitalei, a început cu un vis. Omul de afaceri Jacob Marmorosch și bancherul Mauriciu Blank au visat să construiască cea mai puternică bancă din România și au reușit. Banca a operat fără încetare timp de 100 de ani, de la înființarea ei, în 1848, și până la dizolvarea survenită în 1948, în timpul regimului comunist. Până la construirea sediului din strada Doamnei, nr. 2, între anii 1915 și 1923, sediul central al băncii a fost o perioadă pe Strada Smârdan, apoi s-a mutat în mai multe imobile de pe strada Lipscani, astfel că sediul construit pe strada Domnei a fost al 5-lea și ultimul. De-a lungul existenței sale de 100 de ani, banca a avut un rol decisiv în evenimente istorice, dar și în momente-cheie pentru dezvoltarea economică a României.
Până în anul 1923, Marmorosch Blank & Co. devenise mai importantă instituție bancară a țării, cu 25 de filiale în Regat și patru în afara țării, la Paris, Istanbul, Viena și New York. Noul sediu construit pe strada Doamnei, care reflecta viziune celor doi bancheri despre putere și influență, era deja o clădire – simbol al Bucureștiului. Aceasta a fost contruită după planurile lui Petre Antonescu, probabil cel mai prolific arhitect al stilului neo-românesc, cel care a proiectat, printre altele, Palatul Kretulescu, Arcul de Triumf, clădirea Facultății de Drept din București sau clădirea cazinoului din Sinaia. Arhitectura clădirii Marmorosch Blank a fost dominată, bineînțeles, de stilul neo-românesc, dar a avut și influențe bizantine, gotice și moldovenești. Picturile din interiorul clădirii au fost realizate de Cecilia Cuțescu-Storck, artistă plastică și activistă pentru drepturile femeii, și au fost inspirate de stilul Art Deco și Art Nouveau. Picturile amplasate pe peretele din fața scării principale înfățișează scene industriale sau comerciale, simbolizând speranța, mila, strădania sau, pe alocuri, misterul, și pot fi admirate și astăzi în interiorul hotelului Marmorosch. Arhitectura cuprinde, de asemenea, elemente inspirate de structura bisericilor medievale din Moldova și Țara Românească, cum ar fi lămpile de pe pereții exteriori, care simbolizează afumătoarele de tămâie din biserici. Interiorul clădirii a suferit numeroase schimbări de-a lungul anilor, în special în timpul epocii comuniste, atunci când s-a dorit schimbat destinației sale, din bancă privată în bancă de stat. Deși multe elemente de o valoare incontestabilă s-au pierdut, în special piese de mobilier valoroase, s-au păstrat până astăzi picturile Ceciliei Cuțescu-Storck, dar și câteva elemente de mobilier. După Revoluție, în anul 2004, clădirea devine sediul Băncii Române de Dezvoltare (BRD), iar în anul 2007 a fost vândută ca monument istoric.
Povestea merge mai departe
În anul 2021, după o investiție de aproximativ 44 de milioane de euro a dezvoltatorului Apex Alliance și un proces de renovare care a durat patru ani, clădirea simbol din centrul Capitalei revine la viață sub forma unui hotel de 5 stele, The Marmorosch Bucharest Hotel Autograph Collection, parte a grupului Marriott. Au fost readuse la viață și stau mărturie a strălucirii de altădată încăperea seifului, care astăzi a fost transformată în barul The Vault. Ușa încăperii este cea originală, la fel și cutiile seifurilor. De asemenea, podelele de marmură, decorațiunile din lemn, tavanul cu vitraliu și mozaicurile au fost restaurate impecabil pentru a reflecta moștenirea Art Deco și Art Nouveau. Hotelul are 217 camere, un restaurant, The Blank, un bar situat în fostul seif al băncii, un centru de spa, o sală fitness și patru săli de conferințe.
Renovarea fostului Palat al Băncii Marmorosch a venit cu provocările firești ale readucerii la viață a unei clădiri de patrimoniu. Ca și în cazul altor imobile monument-istoric din Capitală, principala provocare a fost integritatea structurală a clădirii ca urmare a lucrărilor de consolidare, atenția dezvoltatorilor fiind concentrată pe păstrarea elementelor istorice. Aceasta în condițiile în care turiștii care vizitează România au devenit din ce în ce mai atenți la povestea locului unde aleg să se cazeze, ca parte a experienței de a cunoaște și descoperi o cultură nouă. Elementele istorice conservate îmbogățesc experiența oaspeților pentru că le oferă o legătură tangibilă cu trecutul, dar și un sentiment de prestigiu, apartenență și, indirect, de mândrie de a fi oaspete în locuri-simbol. ”Din prima clipă când am văzut această clădire remarcabilă, cu o istorie atât de bogată, am știut că are potențialul de a deveni o destinație de referință. Ascunse sub decade de uzură, elementele istorice – de la detaliile arhitecturale complexe, la frescele de pe tavan sau la vitralii, la podelele originale din lemn sau la scările din marmură— au avut nevoie de o restaurare meticuloasă și imersivă. Misiunea noastră a fost să readucem la viață spiritul și eleganța Belle Epoque în București și să le oferim o destinație unică atât localnicilor, cât și turiștilor. După ani de muncă asiduă și investiții substanțiale, Apex Alliance a dezvăluit cu mândrie această nouă bijuterie în inima Bucureștiului”, spune Vytautas Drumelis.
De la ”Naționala”, la Hilton
Mergând pe strada Doamnei, la numărul 12, descoperim o altă clădire-simbol din Bucureștiul secolului al XIX-lea, restaurată și redată orașului sub forma unui hotel de patru stele – Hilton Garden Inn Bucharest Old Town. În anul 1882, arhitectul maghiaro-german Adolf Lang primește însărcinarea de a realiza planul arhitectural pentru sediul Palatului Societății de Asigurări ”Naționala”. Construcția a durat patru ani, iar inițial clădirea a avut doar un etaj. În anul 1917, clădirea este consolidată și extinsă, i se mai adaugă trei noi etaje și, din punct de vedere arhitectural, împrumută din stilul Art Deco, specific vremii. Ornamentele originale și casa scării, de la 1886, sunt însă păstrate. În anii interbelici, când România traversează o perioadă înfloritoare din punct de vedere economic, aici își au sediul o mulțime de comercianți. După cel de-a doilea Război Mondial și instaurarea regimului comunist la putere, începe declinul clădirii. În 1947, aceasta este naționalizată, iar la cutremurul din martie 1977 este serios avariată. După Revoluție, în anul 1992, devine sediul Băncii Țiriac, iar în anul 2000 este complet abandonată timp de 15 ani din cauza unor bâlbe birocratice privind restaurarea sa.

O restaurare dificilă
În decembrie 2015, atunci când investitorii lituanieni au preluat clădirea și au început lucrările de consolidare, clădirea era într-o stare avansată de degradare. Lucrările complexe de reabilitare s-au întins pe o perioadă de doi ani, iar investiția s-a ridicat la 32 milioane de euro.
Echipa de arhitecți a respectat imaginea de ansamblu a clădirii inițiale și a restaurat elemente de arhitectură interioară și exterioară. Scara monumentală de la parter, cu coloane maiestuoase, dar și vitraliile de la etajul 1, au fost recondiționate și păstrează frumusețea detaliilor originale de la 1886. Tot la parter se găsește o încăpere, transformată acum în sală de conferințe, cu atrium de sticlă și ornamente metalice originale. Astăzi, imobilul de pe strada Doamnei 12, cu o poveste de 139 de ani, este una din principalele atracții din Centrul Vechi.
Hotelul găzduit de clădire are 201 camere, trei săli de conferință, o sală de fitness, un restaurant propriu, Beef Room, și un shop pentru oaspeți deschis permanent. ”Prin restaurarea unor clădiri-simbol, de o valoare istorică și arhitecturală remarcabilă din București, ne-am dorit nu doar să păstrăm moștenirea arhitecturală de excepție a sfârșitului de secol XIX și începutul secolului XX, dar și să le integrăm în peisajul ospitalității contemporane”, spune Vytautas Drumelis, partener în grupul Apex Alliance.

Bijuteria de pe Strada Franceză
Tot în Centrul Vechi, pe una dintre cele mai frumoase și mai vechi artere, Strada Franceză, găsim o nouă clădire monument-istoric transformată în hotel. Imobilul situat pe strada Franceză numărul 60, în care funcționează în prezent hotelul Europa Royale, are o istorie îndelungată și semnificativă în contextul dezvoltării Bucureștiului de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Construcția imobilului a început în anul 1888, cu o arhitectură în stil neoclasic, specifică epocii. De-a lungul timpului, imobilul a avut diverse destinații, reflectând transformările economice și sociale ale orașului. Odată cu instaurarea regimului comunist și până la sfârșitul anilor ‘90 clădirea a suferit degradări semnificative. După anul 2000, odată cu primele semne de revitalizare a clădirilor din Centrul Vechi, s-a decis și restaurarea acestei clădiri istorice, astfel că, în urma unui proces amplu de renovare, care a respectat elementele arhitecturale originale, clădirea a fost transformată într-un hotel de 4 stele, care oferă 92 de camere, un restaurant și două săli de conferințe.
Astăzi, Hotelul Europa Royale reprezintă un exemplu de succes al integrării patrimoniului istoric în circuitul turistic modern. Clădirea este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din 2010, ca parte a ansamblului de arhitectură “Strada Franceză”. În 2022, AAHM a preluat managementul hotelului Europa Royale. ”Pe termen mediu și lung cred că hotelurile care spun o poveste vor avea un avantaj competitiv pe piața hotelieră”, conchide Vytautas Drumelis, partener Apex Alliance Hotel Management, companie care operează șase hoteluri în București, cu o capacitate totală de 1106 camere: Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, Hilton Garden Inn Bucharest Airport, Courtyard Bucharest Floreasca, Moxy Bucharest Old Town, The Marmorosch Bucharest și Europa Royale. Până în prezent, grupul a investit peste 132 de milioane euro în România. În toamna anului 2025, dezvoltatorii lituanieni vor deschide primul hotel la Brașov sub brandul Hilton Garden Inn. La nivel european, Apex Alliance Hotel Management gestionează 17 hoteluri, în Italia, Elveția, România, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.