Cum se dezvoltă piaţa hotelieră într-un oraş fără turism

Cum se dezvoltă piaţa hotelieră într-un oraş fără turism
person Horeca
access_time_filled

Trei hoteluri de lux au fost inaugurate anul acesta în Târgu Mureș, iar inaugurările de hoteluri nu se termină aici. Pe lângă cele 3 hoteluri proaspăt inaugurate, Premier, Plaza Business&SPA și hotelul Grand, un nou hotel de 4 stele (Mátyás 4*) va fi deschis până la sfârșitul acestui an, în urma unei investiții de 3.5 milioane de euro. Deși Târgu-Mureș nu reprezintă un centru turistic al țării, neavând obiective forte, piața hotelieră este destul de dinamică în oraș. De ce? Pentru că hotelierii mureșeni au luat înțeleapta decizie de a nu se baza pe turiștii clasici, puținii care mai vin să viziteze punctele de atracție ale orașului, ci pe turiștii veniți în interes de afaceri.
Turiștii de afaceri, motorul industriei hoteliere din oraș
businessTurismul de afaceri este în floare în oraș, scrie Adevărul de Seară de Târgu Mureș. Conferințele medicale, științifice, cele de afaceri și resurse umane, par să păstreze vii hotelurile din oraș. De fapt, toate hotelurile de lux inaugurate în 2011 în oraș țintesc clientela business. „Chiar dacă Mureșul nu reprezintă un punct de atracție major din punctul de vedere al turismului clasic, pentru turismul de afaceri situația este cu totul alta. Workshop-uri, teambuilding-uri, întâlniri de afaceri și cazări în timpul săptămânii, toate acestea sunt acoperite de cele 3 hoteluri ale noastre. Iar în weekend, centrele spa, pe care eu le consider obligatorii în orice hotel care se respectă, asigură o relaxare de care orice om de afaceri sau turist are nevoie”, a declarat Dacian Vlas, general manager la hotelurile Business Center, Plaza Hotel și Ciao.
2 premiere pe piața hotelieră din oraș, în 2011
Hotelul Plaza Business &SPA, care este primul design hotel din Târgu Mureș, a fost inaugurat în primăvara acestui an și are o capacitate de 170 locuri, două restaurante cu o capacitate totală de 200 de locuri, două săli de conferințe în care încap 250 de persoane, spa&wellness și casino. Noutatea este design-ul exclusivist al hotelului, adica sunt 18 tipuri de camere total diferite, de la mobilier până la întrerupatoare, potrivit managerului hotelului, Dacian Vlas. Cu ce a venit nou pe piața hotelieră hotelul Plaza? „Conceptul de design hotel, nemaiîntâlnit în Târgu Mureș, și SPA-ul exclusivist”.

plaza1

Începând cu 2011 orașul are și primul boutique hotel din regiune, Premier Hotel Târgu Mureș, de 3 stele, care beneficiază de o sală de conferințe de 100 de locuri.
Printre hotelurile axate pe clientela de business se numără și hotelurile President (care deține cel mai mare centru expozițional din județ), Business și Grand, ultimul fiind redeschis în luna mai 2011. Proiectul de modernizare al hotelului Grand, în valoare de aproape 17 milioane de lei (peste 4.3 milioane de euro), a beneficiat de fonduri europene de 9.439.944 de lei.
grandEvenimentele organizate în oraș reprezintă o mană cerească pentru hotelieri. Renumitul festival Peninsula din Târgu Mureș, care se va desfășura în acest an în perioada 25-28 august, va umple hotelurile din oraș. Organizatorii festivalului așteaptă pentru acest an 63.000 de persoane pe parcursul celor patru zile de festival.
Și hotelul  care se va inaugura în a doua jumătate a acestui an în oraș, Mátyás 4*, se adresează în principal clientelei de business – străinilor veniți pentru a vizita mediul economic regional, dar și pentru sosiri interne – persoane aflate în delegație. Acest segment va da gradul de ocupare de bază al hotelului, potrivit conducerii unității. În urma unei investiții de 3.5 milioane de euro hotelul va avea 28 de camere, din care două apartamente, restaurant a la carte de 100 de locuri, cafenea cu specific vienez cu 70 de locuri, patru săli de ședință, fiecare cu o capacitate între 40-80 de persoane și o sală de evenimente cu capacitate 200 de persoane.
Statisticile arată că, în primele patru luni ale anului 53.107 de turiști (cu 1.508 mai mulți față de aceeași perioadă din 2010) au venit la Târgu-Mureș. Dintre aceștia 7.788 au fost străini (14,7%). Turiștii din Ungaria au fost cei mai numeroși până în prezent, 1.835 (23,6% din total), fiind urmați de moldoveni 1.253 de persoane (16,1%), nemți 850 de persoane (10,9%) și italieni 684 de persoane (8,8% din total).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302