Hotelurile din Bucureşti, cea mai mare creştere a numărului de ȋnnoptari din Europa Centrală şi de Est

Hotelurile din Bucureşti, cea mai mare creştere a numărului de ȋnnoptari din Europa Centrală şi de Est
person Horeca
access_time_filled

Piața hotelieră din Europa Centrală și de Est (ECE) È‹nregistrează o evoluție pozitivă, toți indicatorii de performanță având valori mai mari față de anul precedent. Bucureștiul se remarcă printr-o creștere medie a numărului de È‹nnoptari de 10,1% pe an È‹n intervalul 2013 – 2017, cea mai mare din regiune, potrivit raportului CEE Hospitality Snapshot 2018, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

Astfel, ca dinamică, Bucureștiul depășește principalele capitale din ECE, și anume Viena, Praga, Budapesta, Varsovia, Bratislava și Sofia, creând bazele unei dezvoltări sustenabile a capacității de cazare. Totuși, cu un număr de 3,2 milioane de È‹nnoptari È‹n 2017, Bucureștiul se află È‹ncă la o distanță considerabilă de Praga (18 milioane de È‹nnoptări), Viena (15 milioane), Budapesta (10 milioane) și Varșovia (6 milioane), depășind doar Bratislava (2,7 milioane) și Sofia (2 milioane).

innoptaribucuresti

Varșovia trebuie să È‹și È‹mbunătățească vizibilitatea ca destinație turistică. Similar, cererea din București este generată È‹n special de segmentul corporate. în ciuda acestui fapt, gradul mediu de ocupare È‹n București este destul de ridicat (73,6% È‹n 2017), hotelurile internaționale de top È‹nregistrând rate de ocupare de peste 80%, fiind ocupate integral timp de șase luni pe an”, potrivit consultanților Cushman & Wakefield.

Tarifele medii ale hotelurilor din București au fost pe parcursul anului 2017 de 78,1 euro/ noapte, fiind mai mari decât în Sofia (76,1 euro/ noapte), Varșovia (75,4 euro/ noapte) și Bratislava (63,6 euro/ noapte), dar sub nivelul celor din Viena (96,9 euro/ noapte), Praga (87,5 euro/ noapte) și Budapesta (84,3 euro/ noapte), potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, specializată È‹n industria hotelieră, citate de Cushman & Wakefield.

Ajustând tariful mediu cu gradul de ocupare (calculat de STR la 73,6% pentru București È‹n 2017), reiese că hotelierii din București au È‹ncasat anul trecut, È‹n medie, câte 57,5 euro/ noapte pentru fiecare cameră disponibilă, È‹n creștere cu 6,4% față de anul precedent, indicator (RevPAR) care a continuat să crească și È‹n prima jumătate a acestui an, cu 4,7%, la 60,2 euro/ noapte.

Rezultatele pozitive È‹nregistrate de hotelurile din regiune au atras È‹n ultimii ani atât atenția dezvoltatorilor, cât și a investitorilor aflați È‹n căutare de randamente mai mari comparativ cu piețele vestice. în timp ce È‹n centrul unor orașe precum Praga, Budapesta sau Viena sunt È‹n prezent mai dificil de găsit terenuri sau clădiri care pot fi reconvertite È‹n hoteluri, È‹n orașe precum Varșovia, București sau Sofia capacitatea de cazare va continua să crească È‹n următorii ani, cu un ritm mediu anual cuprins È‹ntre 3,9% (È‹n București) și 8,5% È‹n Varșovia.

în București, pentru următorii ani sunt programate spre deschidere mai multe hoteluri ce vor fi afiliate unor lanțuri internaționale, amintind aici Courtyard by Marriott (Fabrica de Glucoză), Ibis Styles (Știrbei Vodă), Hotel Indigo (George Enescu – Georges Clemenceau), Corinthia (Grand Hotel du Boulevard), Moxy by Marriott sau Autograph Collection (Doamnei).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302