Hotelurile și pensiunile au cazat 1,75 milioane de turiști străini în primele 9 luni

Hotelurile și pensiunile au cazat 1,75 milioane de turiști străini în primele 9 luni
person Horeca
access_time_filled

Numărul de turiști străini cazați în structurile de cazare turistică colective din țară în primele 9 luni ale anului a fost de 1.75 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 4365,1 milioane lei, a anunțat Institutul Național de Statistică.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România, în această perioadă, l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (55,4% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 60,8% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (44,6% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (61,8%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Ponderea grupelor de cheltuieli în totalul cheltuielilor pentru călătorii de afaceri și în total cheltuieli pentru călătorii în scop particular în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2015 (%)

grafic1

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,7%). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,6%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 34,8%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 61,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 39,9 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Ponderea grupelor de cheltuieli pentru călătorii de afaceri și călătorii particulare, în total grupă cheltuieli în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2015

grafic2

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 49,3% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 28,5% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (77,5% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 12,8%, urmate de autocare și autobuze cu 8,6%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,1%.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302