Alianța pentru Turism solicită ridicarea restricțiilor

Alianța pentru Turism solicită ridicarea restricțiilor
person Horeca
access_time_filled

Alianța pentru Turism solicită autorităților ridicarea restricțiilor începând cu luna martie, argumentând că al cincilea val al pandemiei și-a atins punctul maxim și numărul infectărilor a intrat pe o pantă descendentă, de acum două săptămâni. Potrivit declarațiilor Ministrului Sănătății, 10 milioane de români au trecut prin boală și vreo opt milioane au fost imunizați prin vaccinare. Cu alte cuvinte 90% dintre români sunt azi imunizați, adică România a atins imunitatea de turmă, se arată în comunicatul Alianței pentru Turism.

După doi ani de pierderi masive, potrivit analizelor de piață, 53% din companiile din industria HoReCa prezintă astăzi un risc de a intra în insolvență. Astfel, la aproape doi ani de pandemie, se vorbește despre un deficit de angajați aproape dublu, care va depăși 150.000 de persoane, dacă restricțiile vor continua încă un semestru.

Activitatea economică a companiilor din HoReCa a înregistrat în anul 2021 o creștere față de anul 2020, dar încă nu a revenit la nivelul pre-pandemic din 2019. Având în vedere frecvența și intensitatea restricțiilor impuse de guvern și în 2021, se apreciază că veniturile raportate pentru sectorul HoReCa pe parcursul anului 2021 sunt de 22,9 mld lei, în creștere cu 42% față de anul 2020, dar cu 20% mai mici față de anul 2019.

Restricțiile impuse azi afectează major industria din mai multe perspective:

• Evenimentele de familie și evenimentele corporate, care acum sunt practic interzise nu pot fi programate și contractate, deși ne pregătim de un nou sezon. Fiecare săptămână de întârziere a ridicării restricțiilor înseamnă pierderi masive de oportunități;

• Incertitudinea în care ne aflăm nu permite pregătirea și contractarea evenimentelor și concertelor mari;

• Limitarea utilizării restaurantelor la 30% din capacitate, cu certificat verde, este o măsură prin care ne furăm singuri căciula. Cei corecți care o aplică sunt într-o competiție neloială cu cei care s-au ‚relaxat’ deja și pe care azi oricum nu-i controlează nimeni;

• Programul până la ora 10:00 nu-și are utilitate practică epidemiologică, în schimb limitează viața de noapte, care face parte esențială din industria de entertainment și ospitalitate.

• Activitatea în baruri, discoteci și cluburi este complet restricționată, ceea ce poate duce la falimentarea companiilor care au business exclusiv pentru viața de noapte.

„Românii, turismul, economia au nevoie de relaxare. Avem nevoie să ne primim viața socială înapoi. Acest lucru a fost înțeles de multe dintre țările europene, unde virusul nu mai este considerat o amenințare critică. Astfel Danemarca, Olanda, Franța au început eliminarea acestor restricții. Fiecare săptămână de restricții aduce pierderi majore și irecuperabile pentru industria ospitalității și afectează milioane de români”, a spus Daniel Mischie, Președintele Alianței pentru Turism.

Despre APT
Alianța Pentru Turism este o platformă care reunește 26 de entități, cu rol de reprezentare a unei părți importante din industria turismului și a ospitalității în relația cu Președintele României, Guvernul României, Parlament și ministere.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302