Bucureștiul, în top cinci orașe din Europa Centrală și de Est preferate de operatorii hotelieri pentru investiții viitoare

Bucureștiul, în top cinci orașe din Europa Centrală și de Est preferate de operatorii hotelieri pentru investiții viitoare
person Horeca
access_time_filled

Compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield a publicat rezultatele studiului Hotel Operator Beat S1 2023, pe baza unui sondaj realizat în rândul a peste 26 de directori executivi ai operatorilor hotelieri deja prezenți în ECE (Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, Ucraina) sau interesați să intre în regiune și care operează peste 450 de hoteluri cu peste 72.000 de camere. De asemenea, operatorii intervievați au în curs de pregătire 140 de hoteluri, cuprinzând în total peste 22.000 de camere.


În urma sondajului a reieșit că cele mai atractive cinci piețe din regiune pentru operatori sunt, în ordine, Budapesta, Praga, Varșovia, Cracovia și București.


Pe lângă București, operatorii și-au mai exprimat interesul pentru Cluj-Napoca și, totodată, pentru destinațiile de pe litoral și stațiunile românești, fapt ce subliniază atractivitatea României și în afara orașelor principale.


Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, CEE & SEE la Cushman & Wakefield: Piața hotelieră din București atrage o atenție semnificativă din partea operatorilor internaționali care doresc să-și consolideze poziția sau să-și crească cota de piață. Revenirea robustă și atractivitatea crescândă a orașului reprezintă o oportunitate interesantă pentru diversificarea ofertei și pentru aducerea unor branduri de lux mai accesibile, acoperind astfel un gol care există în prezent pe piața hotelieră din București. În plus, prezența scăzută a brandurilor hoteliere internaționale pe litoralul românesc oferă oportunități pentru operatorii hotelieri datorită potențialului ridicat”.


Piața hotelieră din București a crescut în primul semestru, venitul mediu al hotelurilor consemnând un avans de peste 43% față de aceeași perioadă din 2022. În ciuda provocărilor, sectorul a atins nivelurile pre-pandemice, evoluție determinată de o creștere a tarifului mediu net cu aproape 11% față de S1 2019 și cu 27% față de S1 2022.


Rata de ocupare s-a majorat, de asemenea, cu aproximativ 13% în S1 2023 față de S1 2022. Creșterea calității hotelurilor, prin renovarea unităților existente, dar și prin deschiderea unora noi, atât de operatori locali, cât și internaționali, a alimentat acest succes.
Mai mult decât atât, operatorii sunt increzatori cu privire la performanța viitoare a hotelurilor din București, în special pentru clasele ”luxury” și ”upper-upscale”, 71% dintre respondenți fiind optimiști, iar 82% foarte optimiști.
Autorii studiului menționază că datele generale sugerează că industria ospitalității din ECE traversează o perioadă de o redresare sănătoasă, în ciuda provocărilor macroeconomice și geopolitice. Cu toate acestea, există și provocări, aproximativ 28% dintre proiectele hoteliere aflate în curs de desfășurare confruntându-se cu întârzieri sau fiind puse în așteptare, în principal din cauza costurilor crescute de dezvoltare.


Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în peste 60 de țări, ajută chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 10,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302