Cea mai veche cafenea din Bucureşti – premiată pentru design interior la Bienala Naţională de Arhitectură

Cea mai veche cafenea din Bucureşti – premiată pentru design interior la Bienala Naţională de Arhitectură
person Horeca
access_time_filled

Cafeneaua Veche 9, situată în Centrul Vechi al Bucureștiului, într-o clădire istorică, atestată în 1812, este premiată pentru Arhitectura de Interior la Bienala Națională de Arhitectură 2023.

Cafeneaua Veche a fost loc de întâlnire al elitei de odinioară, având ca oaspeți personalități ale culturii româneşti, precum Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Luca Caragiale și Regele Carol al II-lea.
În documentele oficiale, Cafeneaua Veche apare atestată la 1812, însă povestea începe în anul 1781, când armeanul Ștefan Antîlop primește permisiunea domnitorului Alexandru Ipsilanti să construiască o cafenea în apropierea Curții Domnești.


Actualii proprietari și-au dorit conservarea aerului pitoresc al epocii trecute, dar în același timp aducerea în actualitate a unui spatiu care în urma amenajărilor sucesive își pierduse relevanța. Astfel, nu au existat intervenii asupra exteriorului – zidurile, acoperişul de ţiglă şi obloanele sunt recondiţionate după vechile tipare. Cele 200 de capete de lei şi cele opt chipuri gravate pe zidurile albe datează din secolul XIX. Plăcuţa inscripţionată cu numele cafenelei și cele două lămpi de fier suspendate pe faţadă se numără printre elementele arhitecturale care s-au păstrat peste ani.

Mai multe informații despre recent premiatul punct de atracție din București sunt disponibile la pe cafeneauaveche9.ro/.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302