Factorii care au influențat vacanțele românilor din această vară

Factorii care au influențat vacanțele românilor din această vară
person Horeca
access_time_filled

Destinațiile de top ale verii au rămas stațiunile de pe litoral, urmate de cele de la munte, stațiunile balneare, dar și orașele preferate adesea pentru city-break în România, conform Travelminit.ro.

Interesante sunt și evenimentele care au influențat concediile din această vară ale românilor, în special vacanțele la mare ale acestora. Sezonul estival a debutat cu o grevă în învățământ, care i-a determinat pe cei care au copii la școală să aștepte clarificarea situației înainte de a face planuri de călătorie. Rezervările pe litoral au fost influențate și de știrile despre holera de la Marea Neagră, dar și despre temperatura apei, care a fost mai rece decât în alți ani în luna iulie.

Potrivit Travelminit.ro, rezervările pe timp de vară s-au împărțit astfel: litoralul Mării Negre (37% din numărul total al rezervărilor), marile orașe (21% din numărul total al rezervărilor), stațiunile balneare (20% din numărul total al rezervărilor) și destinațiile montane (8% din numărul total al rezervărilor).

Scumpirile verii: cum au evoluat prețurile în sezonul estival?

Prețul mediu pentru o noapte de cazare pentru două persoane a fost de 278 de lei, cu 12% mai mult față de anul trecut, când prețul mediu a fost de 248 de lei.

În funcție de zonă, tarifele pe timp de vară arată astfel: pe litoral, prețurile au crescut cu 7% față de 2022, în marile orașe, prețurile au crescut cu 18% față de 2022, în stațiunile balneo, creșterea a fost de 12%, iar la munte a fost înregistrată o creștere de 17%.

La nivel general, din datele colectate până acum, prețurile în 2023 au avut următoarele creșteri: pe litoral, prețuri cu 9% mai mari față de 2022, în marile orașe, prețuri cu 15% mai mari față de 2022, în stațiunile balneo, prețuri cu 13% mai mari față de 2022, iar la munte, prețuri cu 15% mai mari față de 2022.

Hoteluri versus pensiuni: ce au ales turiștii vara aceasta?

În ceea ce privește alegerile turiștilor pentru unitățile de cazare pe timp de vară, se pare că procentele s-au împărțit aproape egal între pensiuni (cu 34.81% dintre rezervări) și hoteluri (32.79 dintre rezervări). Restul procentelor a fost distribuit între unitățile mai mici, cum ar fi vile, cabane, case de vacanță, care acoperă 21.58% dintre rezervări, și apartamente, care au 9.29% dintre rezervări.

În ceea ce privește oferta hotelierilor, se pare că aceștia au încercat să pluseze cu opțiuni suplimentare în pachetele de cazare: 24.08% dintre pachetele de cazare au avut și mese incluse, 19.26% dintre pachete au oferit mese și ședințe wellness, 5.80% au avut doar componenta de wellness inclusă, pe când 50.86% dintre ofertele de cazare au fost fără mese și fără facilități wellness. Turiștii preferă, bineînțeles, ofertele care includ mai multe servicii, însă avantajul pachetelor simple de cazare este tariful lor redus.

Despre Travelminit.ro:
Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre marii jucători de pe piața rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conține 7500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă și acoperă o gamă de cazare în toată țara (litoral, munte, destinații balneoclimaterice și orașe mari).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302