HORA vorbește despre efectele unei posibile creșteri a TVA-lui de la 9% la 19% în industria restaurantelor

HORA vorbește despre efectele unei posibile creșteri a TVA-lui de la 9% la 19% în industria restaurantelor
person Horeca
access_time_filled

HORA, entitatea reprezentativă a industriei HoReCa, care reunește peste 200 de companii din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, a susținut o conferință de presă ad-hoc, pentru a prezenta consecințele grave care vor apărea în contextul zvonurilor de creștere a TVA-ului de la 9% la 19% pentru industria restaurantelor, începând cu luna septembrie anul curent.


Astfel, Daniel Mischie, Vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group, a vorbit despre consecințe precum posibila migrare în zona gri a economiei pentru anumite afaceri; accentuarea falimentului și reducerea investițiilor în zona de restaurante; costurile comprimării vânzărilor cu aproximativ 10%, ce va genera pierderea unor locuri de muncă (10 000 angajați fiind în pericol de a fi concediați).

Riscul cel mare este posibila orientare a unor operatori către evaziune fiscală. Se poate spune astfel că statul nu va câștiga nimic. Dimpotrivă, masa monetară de tip gri va invada piața românească, este încurajată angajarea la negru, iar operatorii corecți vor fi supuși unei competiții incorecte din partea operatorilor care vor alege să se îndrepte către zona gri.
În plus, datorită creșterii prețurilor în restaurante, pentru că majorarea TVA inseamna și preturi mai mari în restaurant, oamenii nu vor mai fi motivați să vină la restaurant, iar investitorii din aceasta industrie nu vor fi stimulți să mai investească
„, a menționat Daniel Mischie, Vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group.

În cadrul conferinței s-a menționat și faptul că România este posibil să urce pe locul 3 în topul țărilor cu cel mai mare TVA în industria restaurantelor din Europa, dacă această măsurtă va fi implementată.
În panelul de discuții, pe lângă Daniel Mischie, Vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group, au participat și Răzvan Crișan, membru board HORA și Fondator KANE Group, cât și Radu Savopol, membru board HORA și Fondator 5 TO GO, care a menționat că majorarea TVA-ului în cazul băuturilor din restaurant, de la 9 la 19%, a dus la scaderea vânzărilor cu 10% pe segmentul cafenelelor.

De asemenea, Radu Savopol a transmis solicitarea ca Ministerul Finanțelor să comunice mult mai bine o astfel de majorare (TVA mărit în cazul băuturilor calde) pentru că altfel este foarte greu de implementat, nuanțând că această majorare a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, însă mulți operatori încă nu știu de existența ei.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302