Inflația a generat creșteri de 15-20% la prețul de cazare

Inflația a generat creșteri de 15-20% la prețul de cazare
person Horeca
access_time_filled

Conform datelor platformei de rezervări hoteliere Travelminit.ro, turismul românesc a înregistrat două mari schimbări în acest sezon de vară, parțial generate de pandemie și de mediul inflaționist din țară. Prima schimbare se referă la creșterea în preferințele turiștilor români a destinațiilor montane, în special pe parcursul lunilor de vară. Cea de-a doua se referă la impactul inflației în turism, similar cu celelalte ramuri economice. Astfel, prețurile mai mari cu până la 20% la serviciile din turism au forțat românii dornici să călătorească să opteze pentru unități de cazare mai ieftine, care să le permită să se încadreze într-un anumit buget.

În ciuda faptului că Institutul Național de Statistică a înregistrat cu 18% mai puține înnoptări față de 2019, platforma hotelieră online Travelminit.ro a avut cu 22% mai multe înnoptări înregistrate la începutul acestui an comparativ cu 2019.
În perioada iunie-august 2022, prețul pentru o noapte de cazare la unitățile din România a crescut cu 21%, iar valoarea totală a rezervărilor făcute de români a crescut cu numai 7%, ceea ce înseamnă că turiștii s-au orientat acum către pachete de cazare mai ieftine sau că au scurtat durata sejurului lor pentru a atenua efectul inflației asupra turismului
”, spune Rigo Ferenc, CEO Travelminit.ro.

De asemenea, un alt factor care a contribuit decisiv la succesul acestui sezon a fost emiterea voucherelor de vacanță pentru 2022 începând cu finalul lunii mai. Acordarea acestora și expirarea tichetelor rămase neutilizate din anii trecuți (din 2019 și 2020) de la sfârșitul lui iunie au dus la o creștere accelerată a numărului de rezervări în țară, o măsură foarte inspirată pentru turismul național.

Cele mai căutate destinații din România în această vară

Cele mai populare destinații din perioada iunie-august 2022 au fost, așa cum era de așteptat, litoralul românesc (cu stațiunile Eforie Nord, Costinești, Mamaia și Eforie Sud în topul preferințelor), destinațiile montane (cu Brașov, Predeal, Bușteni și Sinaia în fruntea clasamentului), destinațiile balneare (printre care se numără Sovata, Praid, Băile Felix și Băile Herculane) și marile orașe (Oradea, Sibiu, București și Cluj-Napoca fiind orașele cu cele mai multe rezervări).

Există, însă, și o surpriză la acest capitol: este primul an când, în această perioadă, cea mai mare creștere din punctul de vedere al numărului de rezervări se înregistrează la munte și nu la mare. Destinațiile montane au înregistrat o creștere anuală a rezervărilor de 45%, pe când numărul rezervărilor de pe litoral a crescut cu doar 41% anul acesta comparativ cu anul trecut. De asemenea, rezervările pentru marile orașe au crescut cu 31%, iar cele pentru destinațiile balneo-climaterice au crescut cu 19%, semnalându-se astfel creșteri semnificative pentru toate zonele în comparație cu vara anului trecut.

Prețul mediu pentru o cameră dublă/noapte a crescut cu minimum 15% în perioada iunie-august 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform aceluiași raport Travelminit.ro.

Turiștii și-au păstrat obiceiul de a rezerva last-minute și în acest sezon estival, având astfel o mai mare siguranță în ceea ce privește călătoria lor. Potrivit Travelminit.ro, o medie de 67% din rezervările efectuate în vârful sezonului, perioada iulie – august 2022 s-a realizat în ultimele 14 zile dinaintea check-in-ului, semn că trendul last-minute apărut în timpul pandemiei s-a păstrat și că turiștii sunt acum mult mai spontani atunci când vine vorba de vacanța lor.

Despre Travelminit by Szallas Group:

Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este jucător pe piața rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conține 7500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul și Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croația).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302