Scrisoare deschisă a OPTBR către Guvernul României

Scrisoare deschisă a OPTBR către Guvernul României
person Horeca
access_time_filled

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), organizație patronală din turismul românesc care reprezintă interesele agenților economici din turismul balnear, având membri în toate stațiunile balneare, solicită Guvernului și Parlamentului sprijinul în soluționarea diminuării impactului negativ determinat de majorarea fără precedent a tarifelor pentru energia electrică și gazele naturale. În acest sens, OPTBR a adresat o scrisoare deschisă către Guvernul României, domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, și către Camera Deputaților – Comisia pentru industrie și servicii, în atenția domnului președinte Bende Sándor.

În aceasta, este specificat faptul că, până la începutul pandemiei, industria balneară s-a dezvoltat datorită eforturilor din partea mediului de afaceri, acum salvarea acestui domeniu depinde aproape integral de deciziile și sprijinul acordat de catre autoritățile centrale. În afară de efectele directe ale pandemiei, ale restricțiilor impuse, care au determinat scăderi drastice de venituri, odată cu majorarea tarifelor la energia electrică și gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear riscă să nu își mai permită desfășurarea activității. Lipsa de sprijin consistent acordat anterior pandemiei și efectele nedorite ale acesteia încadrează industria turismului balnear, de sănătate, într-o categorie vulnerabilă, iar operatorii economici din acest domeniu luptă pentru supraviețuire.

Creșterea tarifelor practicate în raport cu creșterile tarifelor la utilități ar însemna în mod sigur blocarea accesului beneficiarilor la pachetele de servicii de tratament balnear, beneficiari care se confruntă la rândul lor cu dificultăți financiare din aceleași motive. Indexarea prețurilor, aprobată pentru anul 2022 la biletele de tratament balnear distribuite pentru pensionari, este de numai +5.05%, mult sub rata de creștere a tarifelor la utilități, în condițiile în care bugetul alocat cu această destinație pentru agenții economici a rămas la fel ca în anul 2021, diminuat cu un procent de aproximativ 70% față de alocarea pentru anul 2020. Turismul social este astfel într-un mare pericol, iar accesul la serviciile de tratament balnear pentru categoriile sociale dezavantajate este foarte limitat”, Nicu Rădulescu, președintele OPTBR.

Turismul balnear din România este una dintre activitățile economice care aduce plus- valoare economiei românești, având în același timp o utilitate publică, prin misiunea sa de menținere a sănătății populației, refacerea capacității de muncă și prevenirea unor afecțiuni, o misiune de strictă necesitate.
În contextul actual, centrele de tratament balnear sprijină cu succes eforturile de diminuare a presiunii exercitate de pandemie asupra sistemului medical la nivel național, fie prin serviciile medicale atât de necesare pentru afecțiunile cele mai răspândite și de cele mai multe ori cronice, ca alternativă la accesarea serviciilor medicale în spitalele și unitățile similare suprasolicitate, fie chiar prin terapii ce pot fi folosite cu succes pentru recuperarea specifică post-COVID-19, prin valorificarea factorilor naturali de cură. Tocmai din acest motiv, în conformitate cu Legea nr. 143/2003, societățile care prestează servicii de tratament balnear sunt asimilate unităţilor sanitare, având autorizaţii de funcţionare emise de Ministerul Sănătăţii.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302