Situația din Ucraina îi determină pe români să fie rezervați cu privire la vacanțe

Situația din Ucraina îi determină pe români să fie rezervați cu privire la vacanțe
person Horeca
access_time_filled

Potrivit unui studiu realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, litoralul românesc va fi și anul acesta destinația de top a românilor pentru vacanța de vară. În ceea ce privește rezervările pentru sezonul estival, doar 26.3% susțin că au ales deja un pachet turistic pentru vacanța lor și că și-au făcut deja planurile de concediu. 54.6% au declarat că încă nu au rezervat nimic, în timp ce 19% dintre ei sunt de părere că ar trebui să aștepte până ce situația sanitară și politică din Europa se va stabiliza.

Ce așteptări au românii de la sezonul estival 2022

Potrivit aceluiași studiu, turiștii au mai multe motive pentru care preferă să mai aștepte înainte de a lua în calcul un sejur în țară, printre care: situația actuală în Ucraina (31.2%), indecizie cu privire la destinația aleasă (31.2%), situația financiară personală (24.7%), lipsa noilor vouchere de vacanță (23.4%).

De asemenea, printre criteriile pe care turiștii români le analizează atunci când vine vorba despre rezervarea unei cazări, studiul Travelminit menționează prețurile accesibile (66.3%), pachetele de cazare care includ și una sau mai multe mese (49.3%), posibilitatea plății cu vouchere de vacanță (44.4%), cuantumul reducerii oferite de unitate (26.8%), rezervarea fără avans (37.6%) sau anularea gratuită (40.5%).

Totodată, aceștia își doresc de la agențiile de turism, care oferă sejururi de vară, să pregătească pachete la prețuri accesibile, care să includă anulare gratuită și rezervare fără avans, oferte adaptate tuturor buzunarelor, cât mai variate, dar și extinderea valabilității voucherelor de vacanță și asigurarea unor garanții privind cazările propuse.

Ce destinații vor căuta românii în vara lui 2022

Contextul geopolitic și ridicarea totală a restricțiilor, în contextul în care Europa vorbește despre un nou val de infecții Covid-19 și de revenirea măsurilor sanitare, îi face pe turiști să fie în continuare precauți vizavi de călătoriile interne și internaționale. Astfel, 47.8% dintre ei au luat decizia de a călători exclusiv în România vara aceasta, în timp ce doar 3.9% au ales să nu se deplaseze deloc pe durata sezonului estival.

Printre destinațiile vizate de ei în țară se numără litoralul românesc (votat de 24.9% dintre participanți), Transilvania (aleasă de 17.1% dintre respodenți), Maramureș (votat de 12.7% dintre participanți) și Delta Dunării (cu 8.8% din voturi). Alte destinații menționate de participanți au fost: Valea Prahovei, Moldova, marile orașe.

În ceea ce privește tipul de vacanță pentru sezonul estival, turiștii români își doresc o vacanță la mare (39%), la munte (31.1%), la tratament și relaxare într-o destinație balneo (13.1%) sau o vacanță tip city-break (9.7%).

Care este bugetul mediu pentru vacanța de vară din acest an

Atunci când vine vorba despre bugetul alocat pentru vacanța de vară din acest an (preț/sejur/familie), tarifele oscilează destul de mult. Cei mai mulți respondenți (25.1%) ar aloca între 2001 și 3000 de lei pentru vacanța de vară, opțiunea lor fiind urmată de intervalele 500 și 1450 de lei (votat de 21.3% dintre respondenți) și 1451 și 2000 de lei (votat de 20.8%). Aceste variante de buget mediu confirmă necesitatea unor pachete cât se poate de variate pentru sezonul estival, astfel încât nevoile unui număr cât mai mare de turiști români să fie pe deplin acoperite de oferta hotelierilor de la noi.

Preferințe există și în ceea ce privește tipul de unitate de cazare. Cei mai mulți turiști aleg în continuare variantele clasice de cazare: pensiuni (40.1%) și hoteluri (39.1%). De asemenea, pe fondul restricțiilor din ultimii doi ani, care i-au făcut pe cei mai mulți turiști să se orienteze spre unități de cazare mai intime, perfecte pentru grupurile restrânse, a apărut și un trend ascendent privind apartamentele (votate de 7.7% dintre respondenții la studiu).

O veste bună privind bugetul pentru vacanța de vară a turiștilor români vine și din partea autorităților, Guvernul României anunțând că, în 2022, va emite din nou vouchere de vacanță, o măsură cu un impact semnificativ asupra dinamicii turismului intern. În plus, turiștii trebuie să știe că voucherele de vacanță (tichete și card) rămase nefolosite din anii trecuți (2019 și 2020) mai pot fi utilizate pentru a rezerva cazări în România până în iunie 2022 inclusiv.

Despre Travelminit by Szallas Group

Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este un jucător pe piața rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conține 7500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul și Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croația).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302