Soluții și provocări la conferința internațională organizată de Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism „Edu4Tourism”

Soluții și provocări la conferința internațională organizată de Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism „Edu4Tourism”
person Horeca
access_time_filled

Cu prilejul Zilei Mondiale a Turismului, care se sărbătorește în fiecare an pe 27 septembrie, Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism „Edu4Tourism” a lansat o invitație pentru toți cei interesați de dezvoltarea sectorului turistic la conferința internațională ”Bridge the gaps! Skills for a New Tourism Ecosystem”. Scopul conferinței a fost de a analiza provocările și oportunitățile pe care le aduce noua realitate economică și socială pentru industria ospitalității și de a propune soluții concrete pentru adaptarea curriculumului de specialitate la cerințele domeniului.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Federația Industriei Hoteliere din România și Universitatea Româno-Americană, a avut loc în Sala Senatului a Universității Româno-Americană din București și s-a bucurat de prezența unor experți naționali și internaționali din domeniul turismului, reprezentanți ai mediului academic și ai industriei hoteliere, reprezentanți ai autorităților publice, precum și profesori, elevi și mentori din turism.

Printre cei prezenți s-au regăsit și Lidia Bălan, consilier, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării; Camelia Gheorghe, Decan al Facultății de Turism și Managementul Ospitalității, Universitatea Româno-Americană; Laura Elly Naghi, Director executiv FIHR; Cristina Căluianu, Expert național European Accessibility Resource Centre AccessibleEU; Horea Abrudan, Inspector Școlar General Inspectoratul Școlar Bihor și Alexandru Chira, Visit Oradea; Laurent Picheral, consultant educațional din Franța și Kiristi Tarik, expert WorldSkills și director de școală din Estonia; Iuliana Tasie, Ana Hotels; Casiana Basea, Croaziere.net, George Roșu, Vienna House by Wyndham Hotel; Simona Baciu, InIm Institute.

Decalajul între competențele formate prin curriculumul actual și realitatea cerințelor impuse de piața muncii este evidențiat și prin Decizia 2023/936 din 10 mai 2023 a Parlamentului European privind „Anul european al competențelor„ unde se menționează că „sectorul ospitalității este inclus în lista celor 28 de ocupații cu deficite de competențe în 2021”. ”Lipsa unei forțe de muncă calificate corespunzător și rata de participare scăzută la activitățile de formare indică și un considerabil potențial neexploatat de recalificare și perfecționare profesională…în special în activitățile economice legate de ospitalitate” menționează aceeași Decizie. Problema competențelor care nu mai corespund nevoilor actuale și viitoare impune acțiuni ferme privind reducerea decalajelor dintre școală și industria turismului.

Conferința a presupus interacțiunea participanților cu invitații pe parcursul următoarelor secțiuni:

● Perfecționare pentru noi competențe: adaptarea curriculumului la nevoile industriei turismului;
● Modele de cooperare dintre industria turismului și școlile de turism;
● Talent, incluziune și diversitate – premiile comunității de educație în turism;
● Workshopuri: Provocarea sustenabilității pentru afacerile hoteliere; Curs practic privind competențele verzi pentru turismul sustenabil; Starea de bine și sentimentul de apartenență al profesorului de turism.

Suntem încântați să avem alături de profesori și mentori, experți internaționali din industria turismului care își împărtășesc experiențele și cunoștințele cu participanții la conferință.
Este o mândrie faptul că ”Bridge the gaps! Skills for a New Tourism Ecosystem International Conference” este singurul eveniment din România recunoscut și susținut de UNWTO – Organizația Mondială a Turismului, ca parte a manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Turismului 2023. Promovarea conferinței prin programul Comisiei Europene ”European Year of Skills 2023”, este de asemenea, o certificare a faptului că acțiunile noastre sunt bine ancorate în realitate și tratează cu maximă importanță problema competențelor profesionale și rolul lor în dezvoltarea economică și socială
”, a spus Larisa Ile, președintele Asociației Profesorilor și Mentorilor din Turism Edu4Tourism și coordonatorul acestui eveniment.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302