Trendurile turismului românesc în anul 2023

Trendurile turismului românesc în anul 2023
person Horeca
access_time_filled

După doi ani de pandemie marcat de numeroase interdicții și restricții de călătorie, industria turismului a revenit la normalitate, iar turiștii au reînceput să planifice vacanțele în avans, trendul early booking fiind dominant în 2023. Dacă în anii pandemiei, pe fondul nesiguranței cauzate de restricții, turiștii își făceau planurile de călătorie aproape de pe o zi pe alta, anul acesta ei și-au organizat concediul pe termen lung, făcând rezervările cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile înaintea datei de check-in.

Tot în 2023 s-au împlinit cinci ani de când voucherele de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, au fost implementate și de Guvernul României, cu scopul dezvoltării turismului intern. Emiterea lor a dus la o creștere semnificativă a rezervărilor prin intermediul acestora.

2023, anul minivacanțelor în România

2023 a fost fără doar și poate anul minivacanțelor în România și asta pentru că multe sărbători legale au picat în preajma weekendului. Pentru a încerca să prindă cele mai bune prețuri, mulți turiști și-au rezervat sejururile din timp. În perioada Paștelui, potrivit Travelminit, cele mai multe rezervări au fost efectuate cu 38 de zile înainte de data sosirii, o dovadă în plus a faptului că, în turism, nu a mai existat incertitudinea din vremea pandemiei și că românii au avut încredere să-și planifice vacanțele din timp. Prețul mediu pentru 2 nopți de cazare a pornit de la 716 lei în perioada Paștelui.

Tarifele au crescut în 2023, creșterea fiind resimțită mai ales pe timpul verii. De Rusalii, de exemplu, Travelminit a raportat o creștere a tarifelor la cazare cu 16% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu pentru o noapte de cazare în weekendul prelungit de Rusalii a fost de 296 lei / cameră dublă.

Cum și-au schimbat românii preferințele de călătorie în 2023

2023 a adus și câteva schimbări în ceea ce privește preferințele de călătorie, în special pe durata sezonului estival. Vara a debutat cu un val de îngrijorare privind existența holerei la Marea Neagră, ca urmare a distrugerii unui baraj ucrainean, fapt care a cauzat un dezastru ecologic. Autoritățile au confirmat că nu există niciun risc în ceea ce privește contaminarea cu holeră, astfel că turiștii și-au putut vedea liniștiți de rezervările de concediu.

Un alt factor care a influențat vacanțele a fost vremea, prima parte a verii fiind marcată de temperaturi mai scăzute, astfel că litoralul nu a mai ocupat prima poziție în topul preferințelor turiștilor, care s-au orientat către stațiunile montane și marile orașe astfel.

Despre Travelminit.ro:
Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre jucătorii pe piață rezervărilor hoteliere din România. Portofoliul Travelminit conține 7500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România, active pe platformă și acoperă o gamă largă de cazare în toată țara (litoral, munte, destinații balneoclimaterice și orașe mari).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302