Acțiuni ANSVSA pentru combaterea fraudelor în domeniul alimentar

Acțiuni ANSVSA pentru combaterea fraudelor în domeniul alimentar
person Horeca
access_time_filled

controalecarnecalÎn perioada 5-30 mai a.c., specialiștii Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) prelevează probe din măcelării, carmangerii, unități de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, supermarketuri, hypermarketuri, precum și din depozite și unități de procesare a cărnii din întreaga țară.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat un program extins de controale la nivel național în vederea conformării prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2014/176/UE referitoare la planul de controale coordonate de către Comisia Europeană.

Acest plan de control urmărește stabilirea prevalenței unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinarea proteinei (ADN”ului) de cal în produsele alimentare comercializate și/sau etichetate ca având în conținut carne de vită.

În acest sens, în perioada mai sus amintită, specialiștii DSVSA județene și a municipiului București vor preleva probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unități de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum și din depozite și unități de procesare  a cărnii din întreaga țară.

În cazul acestui control de amploare se vor preleva probe de produse alimentare (carne tocată, carne preparată și produse din carne) care sunt comercializate și/sau etichetate ca având în conținut carne de vită, în vederea determinării fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal.

Testarea acestor probe va fi efectuată la Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București. 

Raportul preliminar cuprinzând rezultatele analizelor acestor probe, recoltate în cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene până în data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate.    

ANSVSA va transmite Comisiei Europene ” Direcția Generală Sănătate și Consumatori raportul tehnic și financiar final referitor la implementarea Deciziei Comisiei.

Sursa: www.ansvsa.ro

Sursa foto: www.kanald.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302