Gastronomie dincolo de restaurant

Gastronomie dincolo de restaurant
person Marilena Istrătescu, Managing Partner FINEWISE & HEYO Club
access_time_filled

Atunci când ne construim experiențe gastronomice, ne gândim, în primul rând, la ce putem face mai bine în calitate de antreprenori, manageri, chefi pentru a crea un produs culinar memorabil pentru clienţii noştri în cadrul restaurantului. În efortul de a fi diferit şi vizibil, de a construi gusturi şi experienţe noi pentru a-ţi impresiona clienţii, de a face un statement în industrie, cred că merită efortul să priveşti uneori în afara restaurantului. S-ar putea să găseşti un adevărat ocean al posibilităţilor de explorat.

Trăim într-o lume în care clienţii sunt mai educaţi, mai rafinaţi faţă de acum câţiva ani, expuşi lumii gastronomice graţie călătoriilor pe care le fac, în căutarea unor experienţe unice pe care să le savureze din plin, de multe ori, nu înainte de a le fotografia şi share-ui în comunităţile lor.
Efortul de ieşi din restaurant presupune o oportunitate de business, în ideea de a da o nouă experienţă comunităţii tale de clienţi şi de a accesa categorii noi de clienţi.
Iată câteva idei de a scoate gastronomia în afară restarantului – cu rol în creşterea vizibilităţii, construirea reputaţiei şi, de ce nu, creşterea veniturilor.

Pop-up restaurant
Adu orginialitate şi vizibilitate business-ului tău culinar, scoţându-l din perimetrul restaurantului şi „reconstruindu-l” în cadrul unor evenimente relevante pentru segmentul tău de clienţi: la un concert, la un festival gastronomic, într-un aeroport sau într-o gară, în curtea unui muzeu etc. – în cadrul unui proiect special de publicitate. Gândeşte-l ca punct de vizibilitate şi promovare, dar şi degustare pentru produsele tale signature.

Guest chefs: Evenimente la 4… sau mai multe mâini
Evenimente în parteneriat cu alte restaurante în care cheful locaţiei tale găteşte împreună cu un alt chef reputat în alt restaurant, în alt oraş, chiar în altă ţară. Experienţa livrată clienţilor trebuie să fie una inedită, diferită de ceea ce faci în fiecare zi. Aceasta poate fi construită fie prin originalitatea asocierii chefilor, specificul similar al celor două concepte sau antagonismul lor, valorificarea unui concept sau ingredient local, tehnica de gătit, proiect de responsabilitate socială etc.

Evenimente inedite
Parteneriază-te cu organizatori de evenimente sau cu locaţii de nişă şi creează evenimente-concept care să atragă prin originalitate segmentele de clienţi foodie, în căutare de experienţe memorabile.
În decursul anilor de experienţă în promovare am gândit, am implementat şi am fost parteneri în diverse evenimente şi concepte care au pus în evidenţă gastronomia.

Îţi propun un exerciţiu de imaginaţie pe care să îl faci pentru brandul tău, în cadrul unui eveniment special care să stârnească interes din partea publicului vizat. Din lista de mai jos, alege ideea care este în acord cu ADN-ul brandului tău.

Experienţa gastronomică într-un mediu natural: într-o poiană, pe deal, pe o plajă, într-o peşteră, în vie, într-o livadă etc.
Experienţa gastronomică într-un spaţiu cultural: în curtea / interiorul unui muzeu, foaierul unui teatru, într-o galerie de artă etc.
Experienţa gastronomică în tranzit: într-un tren, pe mare, pe un traseu de biciclete etc.

Aminteşte-ţi că pe acest traseu al explorării nu trebuie să fii singur. Caută parteneri alături de care să construieşti o poveste de succes – de la producători de vin sau spirtoase, la locaţii inedite şi creatori de evenimente care să te ajute să construieşti un concept viu, care să aducă o comunitate puternică în jurul lui.

Îţi urez mult success!

Parte a grupului de comunicare Hello, cu o prezență în piaţă de 13 ani, Finewise. Fineliving for Good este un nucleu de branding, creativitate şi comunicare, curator de experienţe de brand pentru industria de food & beverages, ospitalitate & wellbeing din România.
În 2023 compania a lansat oficial heyoclub.ro – platforma de social engagement și influencer marketing care pune brandurile în contact cu consumatorii lor printr-o rețea de micro influenceri și profesionişti din diverse domenii (bucătari, barmani, somelieri etc.) credibili în comunitățile lor.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302