Unitățile de alimentație publică din mediul urban si rural, controlate de ANPC

Unitățile de alimentație publică din mediul urban si rural, controlate de ANPC
person Horeca
access_time_filled

controaleANPCrestauranteAutoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atrage atenția unităților de alimentație publică care, din neglijență sau rea voință, pun în pericol sănătatea consumatorilor, că vor fi aspru sancționate ajungându-se chiar și la suspendarea temporară a activității, precizând totodată că „ANPC supraveghează permanent piața”.

ANPC informează într-un comunicat că în trimestrul III 2014 se desfășoară acțiuni cu caracter permanent pentru verificarea respectării prevederilor legale în unitățile de alimentație publică (unități fast-food, restaurante auto-servire, bufete tip expres, pizzerii, snack-baruri, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării, cofetării, pub-uri etc.) atât din mediul urban cat și din mediul rural.

În luna iulie, controlul s-a desfășurat în toate județele țării și în Municipiul București, rezultând următoarele:

– Au fost controlați 1.297 operatori economici, dintre care la un număr de 1.018 (78%) au fost constatate deficiențe;
– A fost verificată o cantitate circa 97.600 kg produse alimentare (alimente, mâncăruri, preparate culinare, băuturi), din care 5.017 kg (5,1%) nu se încadrau în prevederile legale;

Măsuri dispuse:

• oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 672 kg alimente, în valoare de 28.649 lei, produse improprii consumului uman;
• oprirea temporară de la comercializare a 2.247 kg alimente, în valoare de  46.103 lei  până la remedierea neconformităților constatate;
• aplicarea de 1.189 sancțiuni contravenționale dintre care 476 avertismente și 713 amenzi contravenționale în valoare de 1.475.150 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Sănatatea și siguranța consumatorilor este principala noastră preocupare, astfel că nu permit nicio abatere de la prevederile legale, mai ales în domeniul alimentar. ANPC supraveghează permanent piața. Atrag atenția operatorilor economici care, din neglijență sau rea voință, pun în pericol sănătatea consumatorilor, prin comercializarea în condiții improprii a produselor alimentare, că vor fi aspru sanctionați ajungându-se chiar și la suspendarea temporară a activității dacă situația de la fața locului o impune„, a declarat președintele ANPC, Marius Alexandru Duncă.

În cursul acțiunilor de control s-au evidențiat o serie de abateri, enumerate de ANPC pe site-ul propriu.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302