Patronatele din turism solicită introducerea Legii tichetelor de vacanță

Patronatele din turism solicită introducerea Legii tichetelor de vacanță
person Horeca
access_time_filled

legetichetevacantaPatronatele din turism solicită Guvernului adoptarea Legii tichetelor de vacanță, singura soluție imediată de revigorare a turismului intern românesc, conform acestora. Rezultatele financiare preliminare pentru anul 2013 indică pierderi considerabile pentru multe societăți cu activitate în hotelărie din România. După ce sezonul estival 2012 a fost unul foarte bun, din toamna anului trecut au apărut primele semne de scădere a eficienței industriei turistice din România.

Activitățile în zona turismului de afaceri și a organizării de evenimente au scăzut și se mențin la o cotă de avarie, pe măsura prudenței în a aloca bugete de călătorii din partea corporațiilor. Cazările în orașe au scăzut atât ca volum cât mai ales sub aspectul tarifelor și al profitabilității unităților hoteliere. Cu pierderi și profituri mici nu poți gândi investiții sustenabile în industrie, subliniază reprezentanții turismului românesc.

Vânzarea de vacanțe în România a înregistrat în 2013 creșteri în prima parte a anului, prin programele tip „înscrieri timpurii”. Aceste creșteri s-au diminuat începând cu luna mai, solicitările scăzând pe fondul scăderii puterii de cumpărare a populației față de perioada similară a anului 2012.

Gradul de ocupare va scădea semnificativ față de anul 2012 în stațiunile de pe Litoralul Mării Negre, între 1 mai și 30 septembrie 2013, perioadă în care operatorii hotelieri sunt obligați de lege să țină deschise unitățile de cazare. Scăderea veniturilor populației și vremea incertă din lunile iunie și iulie, au dus la scăderea vânzărilor de vacanțe de sejur (nr nopți minim de 5 zile). Hotelierii și agențiile se concentrează pe vânzările de week-end și sejururi scurte (2 – 4 zile) spre a reface pe cât posibil circulația turistică. Chiar dacă Mamaia are creșteri, datorate programelor de promovare, evenimentelor multiple și brandingului poziționat, restul stațiunilor se confruntă cu probleme iar mulți dintre hotelieri vor pierde bani în acest sezon„, a declarat Lucia Morariu, Președintele ANAT.

În primăvara anului 2013, patronatele din turism au declarat susținerea comună și totală pentru aplicarea Legii tichetelor de vacanță, indicând pe diverse căi Guvernului principalele avantaje ale implementării corecte ale acestei legi:

  •  Scăderea evaziunii fiscale din turism prin trecerea plății călătoriilor din zona cash în zona hartiilor de valoare
  •  Creșterea pieței călătoriilor interne prin transformarea primelor de vacanță acordate în bani în sistemul de stat în vacanțe efectiv petrecute pe destinații românești, contra tichete de vacanță
  • Echilibrarea balanței în turism, prin redirecționarea fluxurilor de turiști beneficiari de prime de vacanță în sistemul de stat, către petrecerea de vacanțe efective pe destinații interne
  • Stimularea fiscală a angajatorilor din sistemul privat de a acorda vacanțe în țară salariaților, prin avantajele fiscale acordate angajatorilor și angajaților
  • Creșterea stării de sănătate a populației prin petrecerea de vacanțe efective, inclusiv și în primul rând în stațiuni balneare și de tratament, prin sistemul tichetelor de vacanță, în locul primelor de vacanță utilizabile pentru alt tip de cumpărături decât cele destinate refacerii
  • Scăderea costurilor aferente acordării de vacanțe în sistemul de stat, prin gradul de impozitare mai redus aplicat tichetelor de vacanță față de acordarea de prime de vacanță, cu economiile corespunzătoare în bugetul statului!
  • Posibilitatea de obținere de venituri suplimentare la bugetul statului din taxe și impozite locale, la nivelul unităților hoteliere din România și susținerea pe această cale a investițiilor în turismul românesc, în plină criză economică, perioadă în care turismul românesc nu a beneficiat de alte măsuri de susținere din partea Guvernului. Este de precizat că față de alte domenii, investițiile în turism nu se pot reloca ușor în alte țări, hotelurile și amenajările construite rămân pe teritoriul României, a.i. suportul acordat acestui tip de investiții este unul sustenabil

Practic, toată lumea câștigă: hotelurile, agențiile, angajatorii români, salariații, bugetul de stat. Poate singurii care consideră că pierd sunt aceia care preferă să ia prime de vacanță în bani de la stat și să le folosească pentru vacanțe în afara țării sau să le folosească pentru consumul curent. Până și aceștia, daca sistemul se implementează corect, vor fi motivați să petreacă vacanțe în România. Până la urmă, dacă statul român face un efort pentru a facilita vacanțe românilor, este normal ca economia românească să obțină și ea beneficii din aceste facilități, ceea ce patronatele, sindicatele și acum și Guvernul, prin Conducătorii autorității publice care răspunde de turism, înțeleg și susțin! Nu pot decât să sper că eforturile noastre comune vor fi înțelese de Guvern și Parlamentul României și este obligația noastră, a patronatelor din turism să susținem prin toate mijloacele eforturile Ministrului nostru de a convinge Guvernul să implementeze Legea Tichetelor de vacanță„, a declarat Mohammad Murad, Presedintele FPTR.

Ministrul Maria Grapini, Presedintele ANT, Radu Filipescu și Vicepresedintele ANT, Mirela Matichescu, au preluat integral și și-au asumat propunerea patronatelor și au înaintat Parlamentului Proiectul revizuit al Legii Tichetelor de vacanță.

Sursa: www.infotravelromania.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302