Priorităţile noului ministru delegat pentru turism in 2013

Priorităţile noului ministru delegat pentru turism in 2013
person Horeca
access_time_filled

ministruturismmariagrapiniMinistrul delegat pentru turism, Maria Grapini a prezentat astăzi într-o conferință de presă câteva din prioritățile sale în domeniul turismului și a abordat subiecte importante precum Legea Turismului, impozitul forfetar, reprezentarea României la târgurile de turism internaționale sau viitorul birourilor de promovare turistică a României din străinătate.

Iată cele mai importante declarații ale noului ministru, în cadrul conferinței de astăzi:

•  Introducerea impozitului forfetar se va face numai după ce se va realiza studiul de impact. Nu a spus nimeni că se aplică de mâine. Cu siguranță nu va fi introdus în primul semestru din 2013, însă din semestrul al doilea, eu cred că s-ar putea aplica, dacă vom finaliza studiul în primul trimestru. Trebuie să înțelegeți că nu se pune o taxă în plus pentru că aplicarea impozitului forfetar presupune faptul că operatorii nu vor mai plăti impozitul pe profit. Cei corecți nu s-au speriat de acest studiu iar asociațiile din turism și servicii au fost de acord cu impozitul forfetar și cu faptul că trebuie o etică în afaceri. Am rugat asociațiile de profil să vină cu propuneri și să decidă indicatorii de stabilire a impozitului forfetar.

•  Proiectul Legii turismului va fi discutat în Parlament în acest an, dar nu în primele luni deorece patronatele de profil mai au nevoie de câteva luni pentru a realiza o propunere în acest sens. Patronatele lucrează în prezent la un draft, pentru ca în urma consultărilor dintre toate asociațiile patronale din turism să se ajungă la o variantă care să convină tuturor. Cu acest draft se va merge în Parlament. Asociațiile m-au rugat să susțin Legea Turismului în Parlament și eu le-am promis că o voi face.

•  Reanalizăm lista târgurilor de turism internaționale la care România participă. În prezent există o listă cu 60 de astfel de târguri de turism (unde prezența României se face cu fonduri europene), listă pe care am înaintat-o și asociațiilor de profil. Vrem să vedem dacă participarea noastră acolo e sau nu benefică și dacă aduce rezultate concrete. Vrem criterii clare de participare la târgurile externe, fișă de competență pe fiecare operator, pentru că nu mergem doar de dragul de a merge, prezența noastră acolo trebuie să aibă o finalitate.

•  Vom reînființa reprezentanțele de turism din țară, dar sub altă formă. Aș vrea ca noile reprezentanțe să aibă responsabilități mai mari, nu doar de control, să fie pârghia de lucru a ministerului în zonele pe care le reprezintă. Vrem să avem 8-10 reprezentanțe în toată țara, care vor fi distribuite pe regiuni.Â

•  În ceea ce privește activitatea de turism din afara țării, unde România are nouă birouri turistice, sunt solicitări de la ambasade pentru extinderea rețelei. În prezent analizăm eficiența celor 9 birouri externe dar și posibilitatea de a deschide altele noi. Am primit multe vorbe de la aceste birouri, iar noi vrem date concrete. Vrem să vedem câți bani cheltuie, ce acțiuni întreprind și ce rezultate concrete au înregistrat. Să nu uităm că rolul acestora este de a crește turismul.

•  Nu sunt de principiul să vin și să arunc la gunoi tot ce au făcut predecesorii mei: proiecte, programe în turism ș.a., așa cum se întâmplă de obicei când vine cineva nou la conducere. Însă voi analiza toate aceste proiecte și programe și voi încerca, acolo unde pot, să le fac mai eficiente.

•  Vom modifica legea insolvenței. Extrem de mulți operatori din mediul privat spun că legea este păguboasă pentru cei corecți, în condițiile în care furnizorii nu își mai pot încasa banii pentru că partenerii lor intră în insolvență.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302