Revelionul 2017/2018 a adus mai mulți turiști în stațiuni, deși prețurile au crescut

Revelionul 2017/2018 a adus mai mulți turiști în stațiuni, deși prețurile au crescut
person Horeca
access_time_filled

revelion2018Peste 167.000 de turiști români au ajuns în stațiunile autohtone de Revelionul 2017/2018 cu 5,5% mai mult decât în anul precedent, deși tarifele percepute în perioada sărbătorilor au crescut, arată datele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Turiștii au cheltuit aproape 37 de milioane de euro, în creștere cu 11%, comparativ cu Revelionul anterior, reiese din calculele FPTR.

în ciuda faptului că hotelierii se așteptau ca în acest an, de Revelion, numărul turiștilor să scadă comparativ cu anul trecut, ținând cont de puterea de cumpărare mai mică și de faptul că în această perioadă n-a fost zăpadă, au avut o supriza plăcută, pentru că stațiunile din țară au fost cu 5,5% mai pline decât de Revelionul 2016/2017.

Fără să fi devenit, așa cum ne dorim, de altfel, cu toții, o destinație pe care străinii o iau în calcul atunci când își plănuiesc vacanța de Revelion, România se detașează de la an la an ca fiind principala opțiune de vacanță a turiștilor români. Tarifele de cazare acesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinațiile concurente și faptul că este o țară sigură, fac ca numărul de români din stațiunile autohtone să se majoreze constant de la an la an. Cu toate acestea, vremea caldă, anormală pentru această perioadă, a scăzut cererea pentru destinațiile de schi interne și externe„, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Revelionul în România

Evenimentele politice, sociale, dar, mai ales, economice din ultima parte a acestui an nu au influențat fluxul de turiști români și nu au existat modificari semnificative pentru rezervările de Revelion în stațiunile din țară, comparativ cu anul trecut, ba dimpotrivă, lucrurile au mers chiar mai bine per total, deși anumite segmente au scăzut.

Ca de obicei, destinațiile cu tradiție au fost arhipline, înregistrându-se la nivel național o creștere a numărului de turiști cu 5,5% față de anul trecut. în continuare, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion se înregistrează în turismul rural. Astfel, 58.000 de turiști au preferat să-și petreacă noaptea de Revelion la pensiuni, cu 5,5% mai mult față de anul trecut. Datorita pachetelor consistente de servicii, în acest segment s-au inregistrat cele mai lungi sejururi, de până la cinci nopți.

Peste 28.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în stațiunile balneare, în scadere cu 3,4%, față de anul trecut. Scăderi s-au înregistrat și în zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat să-și petreacă vacanța de Revelion la munte, cu 5,5% mai puțin față de anul trecut. Motivul principal pentru aceasta involuție a fost vrema extrem de caldă, nespecifica acestei perioade și lipsa posibilităților de agrement alternativ sporturilor de iarnă.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orașe ale României au plătit peste 36.000 de persoane, în creștere cu aproximativ 3% față de anul anterior.

Creșteri s-au înregistrat în Delta Dunării, dar și pe Litoral, numărul turistilor din aceste destinații fiind, totuși, foarte mic.

în ceea ce privește tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea au crescut față de 2017 cu o medie de 5%. Astfel, românii au cheltuit peste 172 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor de Revelion în țară, în creștere cu 11% față de anul anterior.

Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brașov, Păltiniș, Rânca, Strajă, Călimănești, Felix și zonele tradiționale rurale Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina.

Revelionul în străinătate

Chiar dacă au beneficiat de un număr mai mic de zile libere, aproape 11.000 de turiști români au apelat la agențiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate.

Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte țări a crescut cu aproximativ 8% față de anul 2016, aceștia cheltuind cu 13% mai mult față de anul trecut. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia și Bulgaria.

Se menține, în schimb, un interes scăzut pentru destinații tip city-break,  precum și dispariția solicitărilor pentru țările din zona Orientului apropiat si mijlociu, compensate de creșterea interesului pentru destinații îndepărtate. Au apărut destinații noi de Revelion în preferințele turiștilor români, precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius și Thailanda.

Turism semi-organizat și rezervările online

Pe finalul acestui an s-a menținut trendul organizarii pe cont propriu a vacanțelor, astfel numărul turiștilor români care își cumpără servicii turistice folosind sisteme de rezervări online este în continuă creștere. Aceștia rezervă în special bilete de avion și cazări în destinații externe, renunțând la serviciile de masă și agrement, specifice perioadei.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302