Târgu Jiu a primit trofeul “Mărul de Aur” 2014

Târgu Jiu a primit trofeul “Mărul de Aur” 2014
person Horeca
access_time_filled

targujiumaruldeaurTârgu Jiu, capitala județului Gorj, a primit marți, 14 octombrie 2014, trofeul The Golden Apple (sau La Pomme d’Or), din partea Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET). Distincția recompensează anual una sau mai multe destinații ori personalități din această industrie, pentru contribuția la dezvoltarea și promovarea turismului.

Aflat la Târgu Jiu pentru a decerna trofeul, președintele Comisiei speciale FIJET pentru acordarea trofeului „Mărul de Aur”, Plamen Starev, a declarat: „Noi avem un comitet pentru acordarea trofeului Mărul de Aur, iar comitetul a primit un dosar cu numeroase propuneri din 5 țări. În final au fost selectate doar 3. Orașul lui Constantin Brâncuși a primit voturile acestui Comitet pentru ca FIJET să-i atribuie acest prestigios premiu. Am văzut un film, am văzut documentarea, le-am studiat și eu cred că acest oraș românesc, cu tot patrimoniul său cultural și spiritual, merită această distincție. Sunt convins, după cum am discutat în aceste zile, că autoritățile locale vor continua să se implice la fel de serios în creșterea acestei destinații turistice excepționale”.

„Salutăm decizia anunțată în urmă cu 6 luni de președintele FIJET International, Tijani Haddad, de a acorda în acest an, unul dintre cele trei Golden Apple, orașului lui Brâncuși. Trofeul a mai fost oferit, în 2014, Peșterii Postojna din Slovenia și orașului antic Byblos din Liban. Acesta este al 5-lea Golden Apple ce premiază atracții ale turismul românesc. Obținerea lui este rezultatul unei munci de aproape 4 ani, a membrilor Clubului Presei de Turism – FIJET România, susținută în parteneriat cu autoritățile locale și centrale, cu Asociația Profesională Patronală de Turism Gorj (APPTG), condusă de Laura Dragu Popescu. Primul Golden Apple pentru România a revenit, în 1975, atracțiilor din Bucovina. Următoarele 3 au fost decernate, în 2009, zonei ecoturistice Mărginimea Sibiului, Rezervației Biosferei Delta Dunării, respectiv companiei aeriene Blue Air”, a precizat Marian Constantinescu, președintele Clubului Presei de Turism – FIJET România.

„Decernarea premiului Golden Apple, orașului Târgu Jiu, recompensează munca și încrederea autorităților locale și centrale, a mediului de afaceri și asociativ din turismul românesc. Monumentul creat de Brâncuși, un magnet pentru turiști, e un spațiu magic al spiritualității. Celor care vor veni să-l vadă, le lansez invitația de a explora și alte atracții turistice din județ: Casa lui Brâncuși de la Hobița, recent restaurată, mănăstirile Tismana, Polovragi și Lainici, peșterile Polovragi și Peștera Muierilor, peste 25 de programe dedicate calatoriilor în natură și de aventură. Oferta noastră e generoasa și provocatoare. De aceea vă propunem să ,,ALEGEȚI  ROMÂNIA, ALEGEȚI TÂRGU JIU!”, a subliniat Ion Călinoiu,  președintele Consiliului Județean Gorj.

La rândul său primarul Florin Cârciumaru a declarat: „Ne-am dorit acest trofeu și iată că visul nostru s-a împlinit. Primăria cu experții săi vor continua să dezvolte infrastructura turistică și culturală dar și pe cea economică. Important este să lăsăm generațiilor viitoare repere valoroase care să înobileze aici, la Târgu Jiu, ansamblul monumental creat de Brâncuși”.

Târgu Jiu e atestat documentar din 1406 dar celebritatea localității a fost dată în timpurile moderne de Complexul Monumentul Eroilor, creat de Constantin Brâncuși. Artistul este considerat a fi cel mai important sculptor al secolului 20 și unul dintre cei mai valoroși ai tuturor timpurilor. La Târgu Jiu, Brâncuși a creat singurul său ansamblu sculptural în aer liber, unic în România dar și în lume. Construit între 1937-1938, acesta reunește Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără de sfârșit (Coloana Infinitului). Brâncuși (1876-1957) se trage dintr-o familie de țărani din Hobița (în apropiere de Tg. Jiu). El a urmat Școala de Meserii din Craiova (1894-1898) și Școala de Arte Frumoase din București (1898-1902), În 1904 a plecat la Paris. În 1937, Brâncuși a revenit în România și, la solicitarea „Ligii Naționale a Femeilor din Gorj” – o Societate importantă pentru promovarea culturii și industriei din regiune -, realizează un amplu proiect în memoria celor care au murit în luptele de la Tg. Jiu, din Primul război mondial. Cea mai « fotogenică » dintre opere – „Coloana infinitului” – are o înălțime de 29 de metri și este alcătuită din module sub formă de clepsidră din bronz.

Sursa: Comunicat de presă Clubul Presei de Turism – FIJET România.

Sursă foto homepage: www.gorjeanul.blogspot.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302