Topul destinațiilor urbane

Topul destinațiilor urbane
person Cătălina Matei
access_time_filled

Euromonitor International a publicat, în primăvara acestui an, o analiză cuprinzătoare a centrelor urbane cheie din lume – Top 100 City Destinations Index. Aceasta a avut ca scop să ajute organizațiile de turism să identifice orașele care au un potențial de creștere, precum și să evidențieze zonele de interes pentru dezvoltatorii de strategii turistice.

Euromonitor International a comparat zeci de parametri diferiți pentru a crea un scor general al atractivității a 100 de destinații urbane. Pentru a stabili topul orașelor sau a regiunilor, în unele situații, au fost luate în considerare performanța economică și de afaceri, performanța turistică, infrastructura turistică, politica și atractivitatea turistică, sănătatea și siguranța și durabilitatea.

Performanța economică și de afaceri
Doar o treime din primele 100 de orașe au înregistrat o îmbunătățire în ceea ce privește performanța economică și de afaceri în 2021; factorii negativi au fost încetinirea economică, creșterea nivelului de șomaj și schimbările demografice.
Asia se redresează înaintea altor regiuni la nivel global, cu patru orașe în clasamentul performanței economice și de afaceri. Singapore, Taipei și Hong Kong sunt liderii la nivel global, iar Macao a făcut cel mai mare pas în 2021, mărindu-și poziția cu 18 locuri. Macao a înregistrat o îmbunătățire notabilă a creșterii PIB-ului pe seama creșterii exporturilor de servicii de jocuri de noroc și a reducerii ratei șomajului. Ambele au dus la îmbunătățirea PIB-ului pe cap de locuitor și a venitului disponibil pe cap de locuitor. Acești factori au stimulat, de asemenea, cheltuielile de consum în cursul anului 2021, sprijinind puternic sectorul turistic local.
Dubai este singurul oraș cu piață emergentă din top 10. Este al doilea în ceea ce privește nivelul forței de muncă și al ocupării forței de muncă și al patrulea în ceea ce privește factorii demografici favorabili. Sprijinul guvernamental acordat sectorului privat a fost esențial în protejarea împotriva șocurilor economice. Criza de Covid-19 a fost bine gestionată și a permis o redeschidere mult mai rapidă a serviciilor de consum, cum ar fi comerțul cu amănuntul și serviciile de alimentație publică, precum și organizarea de evenimente fizice. În plus, Dubaiul are unul dintre cele mai ridicate niveluri de venit disponibil la nivel mondial, ceea ce oferă un mare potențial pentru ca orașul să înregistreze o îmbunătățire a cheltuielilor pentru petrecerea timpului liber, recreere și ospitalitate.

Performanță turistică
Parisul conduce în clasamentul performanței turistice, datorită unei dezvoltări mari a călătoriilor interne în cursul anului 2021. Dubai este orașul lider în ceea ce privește sosirile de turiști internaționali, dar se află pe locul al doilea în pilonul general, din cauza unei piețe interne de turism mai mici. Patru orașe din acest top 10 se află în SUA, Orlando, Las Vegas și New York îmbunătățindu-și clasamentul.
Asia și cele două Americi sunt cele mai bune regiuni, datorită, în parte, dimensiunii turismului lor intern. Peste 79% din călătoriile turistice interne la nivel mondial sunt efectuate în aceste regiuni.
Marile orașe chinezești figurează, de asemenea, printre primele 10. Shanghai a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a clasamentului său, deoarece sosirile internaționale au crescut cu peste 200%, iar călătoriile interne au crescut cu 46%. Festivalul de turism din Shanghai a jucat un rol semnificativ în creșterea veniturilor din turism la nivelul orașului, în cursul anului 2021. La festival au fost efectuate 16,2 milioane de vizite, potrivit Administrației de Cultură și Turism din Shanghai.

Atractivitatea turistică
Europa conduce în ceea ce privește atractivitatea turismului, cu nouă dintre primele 10 orașe în acest clasament. Certificatul digital covid UE a facilitat călătoriile în interiorul UE. Orașele spaniole se descurcă bine față de alte orașe, Barcelona crescând cu 17 locuri și Madridul cu nouă locuri, în cursul anului 2021.
În schimb, Londra a scăzut în clasament cu trei locuri, în cursul anului 2021, având în vedere restricțiile continue de călătorie în oraș. Parisul și Dublin și-au deschis frontierele pentru călătorii din SUA la mijlocul anului 2021, ceea ce a dus la o îmbunătățire semnificativă a performanțelor în materie de politică și atractivitate turistică.

Infrastructura
Îmbunătățirea infrastructurii turistice rămâne esențială pentru competitivitatea destinațiilor, pentru îmbunătățirea ofertelor turistice și pentru oferirea de noi experiențe vizitatorilor. Primele 10 orașe din top 10 în ceea ce privește infrastructura turistică se află, în mod proeminent, în Asia și Europa.
Londra conduce la nivel mondial în ceea ce privește infrastructura turistică. Londra are o poziție bună, de asemenea, în ceea ce privește cultura și recreerea, precum și ofertele educaționale. Orașul are șase aeroporturi comerciale. Pe fondul pandemiei și al restricțiilor, clasamentul orașului în domeniul transporturilor a coborât pe locul opt, dar acest lucru nu a avut niciun impact asupra poziției sale de lider global în ceea ce privește infrastructura turistică în cursul anului 2021.
Zurich este al doilea cel mai îmbunătățit oraș în ceea ce privește infrastructura turistică.
Istanbul se află pe locul 10 în acest clasament, datorită infrastructurii de cazare și a transporturilor sale facile. Orașul a investit foarte mult în dezvoltarea noului aeroport, care a început să funcționeze în 2018. Cu o capacitate de 90 de milioane de pasageri, acesta este unul dintre cele mai mari la nivel global.

Sănătate și siguranță
60% dintre orașe au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește sănătatea și siguranța, pe parcursul anului trecut, deoarece au extins protocoalele de igienă și de protecție socială. Orașele europene au înregistrat cele mai mari progrese, respectiv 33 din cele 39 de destinații au înregistrat îmbunătățiri.
Singapore este lider la capitolul sănătate și siguranță la nivel global. Orașe proeminente din regiunea Golfului și-au îmbunătățit semnificativ performanțele în materie de sănătate și siguranță. Doha a urcat 30 de locuri. Sharjah, Dubai și Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite se află în fruntea clasamentului.
Viena figurează în top 10 orașe pentru sănătate și siguranță, urcând cu 38 de locuri, datorită măsurilor stricte de siguranță și igienă. Zurich a urcat pe locul 19 la nivel global, după ce a coborât de pe primul loc în 2020.

Sustenabilitate
Orașele europene sunt numeroase în top 10 privind durabilitatea. Europa își propune, de altfel, să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Guvernele din această regiune stimulează orașele să investească în transformarea ecologică digitală, în reducerea emisiilor și în eliminarea CO2.
Suedia este lider în ceea ce privește sustenabilitatea, implementând cu succes Green Deal-ul european. Orașul conduce în mod proactiv acțiuni de combatere a schimbărilor climatice, conservând biodiversitatea și adoptând strategii de turism durabil. Stockholm se află pe locul al doilea, după Madrid.
Orașele din Germania și Suedia își propun să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2045, iar Finlanda până în 2035; prin urmare, se așteaptă ca orașele europene să rămână în fața celorlalte orașe, de la nivel mondial, la capitolul „Sustenabilitate”.
În afara Europei, Toronto are rezultate bune în ceea ce privește scăderea nivelurilor de poluanți atmosferici periculoși. Orientul Mijlociu și Africa rămân în urmă, niciun oraș de aici nu se află pe lista celor mai bune 100 de orașe durabile.

Concluzii
Necesitatea unor strategii turistice echilibrate este esențială pentru orașe, după cum a evidențiat pandemia. Strategiile trebuie să se concentreze pe investițiile în infrastructura turistică și pe promovarea atractivității turistice, precum și pe punerea unui accent mai mare pe o ofertă turistică sustenabilă, care să ridice destinațiile în ceea ce privește sănătatea și siguranța și să promoveze cererea internă de călătorii. Deși se așteaptă ca tehnologia să joace un rol esențial în facilitarea multora dintre aceste eforturi, implicarea comunităților și a businessurilor locale va fi mai degrabă vitală în eforturile orașelor pentru a atenua impactul pandemiei.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302