Aeroportul

Aeroportul
person Horeca
access_time_filled
 
Termenul de aeroport (airport in orginal, in limba engleza) a fost folosit pentru prima data intr-un articol din The New York Times. Pilotul si inventatorul Alberto Santos-Dumont a rostit acest termen in cadrul unui interviu pentru renumitul ziar in timpul unei vizite in New York. Cea mai lunga pista din lume este situata in Tibet si apartine aeroportului Qamdo Bangda, situat la cea mai inalta altitudine din lume. Pista are dimensiunea de 5,5 kilometri pentru ca la acea altitudine (4.334 metri) avioanele au nevoie de mai mult spatiu pentru decolare si aterizare din cauza aerului rarefiat. Aeroportul Ulyanovsk Vostochny din Rusia detine cea mai lata pista din lume.
airportsAceasta are o latime de 105 metri si este a doua cea mai lunga din lume. La nivel mondial exista 43.867 de aeroporturi, conform raportului CIA pentru anul 2009. SUA detin peste o treime din numarul total de aeroporturi ale lumii, adica 15.095. Pe locul doi se situeaza Brazilia care detine 4.000 de aeroporturi, cu 609 mai multe decat intreaga Uniune Europeana, cu 3.391. Cel mai vechi aeroport comercial functional din lume este cel din Sydney. Aeroportul australian si-a inceput activitatea in ianuarie 1920. Cel mai vechi aeroport inca functional din Europa este Schiphol din Amsterdam. Primul avion comercial a decolat de pe Schiphol in decembrie 1920 dupa ce inainte fusese un aeroport exclusiv pentru uz militar.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302