Centrul Vechi, zona fierbinte pentru restauratie in 2010

Centrul Vechi, zona fierbinte pentru restauratie in 2010
person Horeca
access_time_filled

Centrul Vechi, zona fierbinte pentru restauratie in 2010

Bucuresti-smardan2

Reabilitarea Centrului Vechi al Bucuresetiului inceputa si sustinuta continuu in ultimii doi ani a determinat ca aceasta zona comerciala sa ajunga numarul unu in ceea ce priveste cresterea chiriilor si extinderea afacerilor in restauratie. Potrivit publicatiei Evenimentul Zilei, la inceputul lunii decembrie doar 15 spatii mai erau disponibile, in centrul bucurestean al distractei. Preturile chiriilor au crescut cu peste 20%, sumele cerute devenind astronomice, dar acest lucru nu Ãimpiedica dezvoltarea afacerilor cu restaurante si terase.

bucuresti-vechi2

Potrivit consultantilor CBRE Romania, centrul vechi a devenit in 2010 noul “punct fierbinte” pentru cafenele, baruri si restaurante, traficul ridicat din zona generand afaceri bune pentru comercianti, astfel ca proprietarii spatiilor comerciale nu se sfiesc sa ceara chirii pe masura incasarilor generate de aceasta zona.

in ceea ce priveste oferta, in prezent nu sunt foarte multe spatii disponibile la inchiriere, un numar mai mare de astfel de unitati disponibile fiind pe strazile aflate inca in amenjare (precum Lipscani). Zonele Smardan si Franceza sunt aglomerate si au o oferta limitata. “Spatiile disponibile, amenajate, cu situatie juridica clara si cu vizibilitate excelenta, pot fi numarate pe degete”, sustin cunsulatntii CB Richard Ellis.

bucuresti_2010_03

Chiriile variaza in functie de amplasare – strazile cu infrastructura refacuta fiind evident mai cautate -, de suprafata, de situatia juridica si de facilitati (daca spatiul este reconditionat, daca exista posibilitate de amenajare a unei terase, proportia la suprafata magazinului intre parter, subsol si etaj). “Cele de pe strazile bune se dau imediat, in doua-trei zile. Locurile de pe celelalte strazi, nu la fel de aratoase si dezvoltate, cum ar fi spre exemplu strada Gabroveni, chiar daca proprietarii cer un pret mult prea mare, intr-o luna-doua se gaseste client. in Centrul Vechi s-au inchiriat si spatii de 50 mp cu 3.000 de euro/luna”, a declarat Marius Spiridon, expert imobiliar la agentia GalaxyImob.

bucuresti-mare_centrul-vechi

in functie de zona, preturile pleaca de la aproximativ 20 de euro pe metru patrat si ajung la 50 de euro. in plina criza, daca in restul tarii pretul chiriilor au luat-o la vale, aici au urcat. “De exemplu, fata de lunile de vara, preturile au crescut cu 20%-30%. Sunt foarte multe restaurante si cafenele din alte zone ale Capitalei care nu au clienti si vor sa se mute aici. Cererea foarte mare a crescut preturile”, reprezentantul GalaxyImob.

Pe Lipscani, pe un spatiu de 100 mp, renovat recent, se cere o chirie lunara de 3.500 de euro. in aceeasi zona, pe un spatiu cu deschidere de 70 m la strada, aflat “intr-o cladire consolidata, in apropiere de o zona cu trafic pietonal intens, langa alte cafenele, restaurante si puburi, se cere o chirie de 2.700 de euro pe luna. Pretul creste daca vorbim si de o terasa. Un loc pentru o cafenea de 120 mp cu terasa de 125 mp, cu “o pozitie foarte buna, intr- o zona cu trafic pietonal intens”, te costa 4.000 de euro lunar.

Bucuresti-teatrul-de-comedie-restaurant-malagamba

Pana in prezent, zona de retail din centrul istoric a atras mai ales firmele de servicii alimentare si cafenele, si mai putin magazinele de fashion sau alte tipuri de servicii.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302