Construcţiile ilegale de pe litoral vor fi demolate de Guvern

Construcţiile ilegale de pe litoral vor fi demolate de Guvern
person Horeca
access_time_filled

Guvernul României a aprobat în ședința din 13 aprilie 2011 la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ordonanța de urgență pentru modificarea Legii nr. 597/2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre. Astfel, vor fi demolate construcțiile care vor fi executate pe domeniul public sau privat delimitate de linia de coastă în direcția uscatului pe o lățime de 300 m.

demolare plaja

Elena Udrea, Ministrul Turismului a declarat că „Modificarea pe care noi am făcut-o se referă la posibilitatea de a interveni, în același fel în care o facem conform ordonanței 41/2010 și în cazul construcțiilor ridicate cu autorizație, dar cu autorizație emisă cu încălcarea legii 597/2001. Aceste construcții, care sunt ridicate în limita a 300 de metri liniari de la limita valului înspre mal, după 2001, și care sunt supuse legii 597/2001, vor suporta sancțiunile din vechea lege. Pentru toate construcțiile care sunt în diverse stadii de execuție sau pentru cele care ar urma să se autorizeze în mod ilegal de acum încolo, sancțiunea pe care noi o introducem este demolarea respectivelor construcții”, a declarat ministrul Elena Udrea.

demolare costinesti

Cuantumul amenzii contravenționale prevăzută la articolul 7 din Legea nr. 597/2001, a fost actualizat, iar contravențiile săvârșite se vor sancționa cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul de control și inspecție din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții.

Modificarea a fost operată pentru a asigura cadrul legal pentru limitarea construcțiilor/ lucrărilor de construcții realizate cu încălcarea prevederilor legale, pe domeniul public și privat, în condițiile în care autoritățile locale au continuat să autorizeze lucrări de construcție în perimetru protejat, în perioada 2001-2010, deși Legea 597/2001 interzicea construirea în limita a 300 de metri liniari de la linia valului înspre mal.

degradare litoral

Noile modificări sunt argumentate prin faptul că, în prezent, există „semnale alarmante” de nerespectare a legislației privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și a disciplinei în domeniu, în special cu privire la numărul considerabil de construcții care se realizează în zona de coastă a Mării Negre cu încălcarea Legii 597/2001.

Urgența ordonantei este explicată prin necesitatea „stopării proliferarii” de lucrări de construcții realizate cu încălcarea Legii 597/2001, pe terenuri situate în zona de coastă a Mării Negre, care afecteaza grav zonele naturale protejate, zonele cu potențial turistic și stațiunile turistice.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302